Revista care te menține sănătos

Știri

Fertilizarea in vitro cu ovocite de la donator devine posibila in Romania

4 septembrie 2017
Share

importare_ovocite

Vesti bune pentru pacientele din tara noastra cu rezerva ovariana epuizata. Columna Medical Center a semnat un parteneriat international cu centrul Ovobank din Spania, prima banca de ovocite crioprezervate din Europa, pentru importul de ovocite.

Astfel, tratamentul de fertilizare in vitro (FIV), de la donator cunoscut sau necunoscut, o procedura utilizata deja in strainatate, devine o posibilitate si pentru femeile din Romania, chiar daca in tara noastra nu exista banci de ovocite. Tratamentul FIV cu ovocite de la donator este recomandat pacientelor care sufera de insuficienta ovariana prematura, menopauza precoce, au ovarele extirpate, au urmat tratamente oncologice, au o varsta inaintata sau boli genetice care pot fi transmise fatului.

Acces la o baza de date cu peste 2.000 de donatoare

Pacientele care vor utiliza aceasta procedura vor avea acces la o baza de date a centrului Ovobank, in care se regasesc ovocite de la peste 2.000 de donatoare, de diverse fenotipuri si nationalitati. In urma analizarii caracteristicilor fizice si imunologice ale pacientei si ale partenerului, se vor alege variantele compatibile. Candidatele care ajung in aceasta baza de date de donatori de ovocite sunt testate prin analize hormonale, examinari ginecologice, testari psihologice, de sange, analize serologice etc.

Primul pas al fertilizarii in vitro cu ovocite donate este administrarea unui tratament medicamentos, care pregateste endometrul (mucoasa care captuseste uterul) pentru implantarea embrionului. In continuare, ovocitele donate sunt fertilizate cu sperma recoltata de la partener sau de la un donator, in functie de situatie. Embrionii rezultati in urma acestei proceduri sunt transferati in uterul pacientei.

In Romania, intre 15 si 20% dintre cuplurile care isi doresc copii se lovesc de problema infertilitatii. In conditiile in care una dintre principalele cauze este amanarea conceptiei pana dupa 35 de ani, specialistii in fertilitate recomanda femeilor cu varste intre 25 si 27 de ani sa isi testeze rezerva ovariana, pentru a afla pana la ce varsta mai pot amana momentul conceptiei.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.