Revista care te menține sănătos

Interviu

Nicoleta Tupiță, nutriționist-dietetician: „Un sistem imunitar puternic este rezultatul obiceiurilor sănătoase adoptate de-a lungul vieții”

20 septembrie 2022
Share
  • În zilele noastre nu mai este nevoie să ghicim care sunt alimentele de care organismul are nevoie, pentru că avem la îndemână ghiduri nutriționale și recomandări bazate pe evidențe științifice. Așadar, știm, cel puțin la nivel teoretic, că ar trebui să mâncăm zilnic legume, fructe, carbohidrați din surse sănătoase, proteine animale și vegetale, precum și grăsimi sănătoase.

    Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Naturalis ImunoSuport ULTRA. Acesta contribuie la funcţionarea normală a sistemului imunitar, datorită combinaţiei de vitamina D, vitamina C şi zinc, care acţionează sinergic.

    Dacă-n teorie pare ușor, practica lasă uneori de dorit. Tocmai de aceea, Nicoleta Tupiță, nutriționist-dietetician și health&wellness manager în cadrul unei companii multinaționale din industria alimentară, ne-a povestit mai multe despre semnalele pe care ni le trimite sistemul digestiv atunci când nu facem bine ceea ce facem, dar și că poftele apar pe un fond emoțional sau psiho-social și nu sunt un bun indicator al nevoilor organismului.

    Nicoleta Tupiță, nutriționist-dietetician: „Un sistem imunitar puternic este rezultatul obiceiurilor sănătoase adoptate de-a lungul vieții”
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >
  • https://www.farmaciata.ro/nicoleta-tupita-nutritionist-dietetician-un-sistem-imunitar-puternic-este-rezultatul-obiceiurilor-sanatoase-adoptate-de-a-lungul-vietii/

    Care sunt excesele alimentare cel mai des întâlnite în zilele noastre?

    Majoritatea oamenilor mănâncă mai mult decât este nevoie. Chiar și atunci când mâncăm doar alimente sănătoase, dar mai mult decât avem nevoie, putem să ne îngrășăm și să suferim consecințele excesului. „Ce este prea mult strică!” se aplică la orice aliment sau băutură. Chiar și apa în cantități prea mari ne poate afecta. Dacă bem o cantitate mare de apă într-un timp scurt (3 l în 1-2 ore) putem avea amețeli, grețuri, vărsături.

    Este adevărat că unele alimente ne pot influența din punct de vedere psihic?

    Între starea emoțională și alimentație există o relație bidirecțională. Starea emoțională ne poate influența aportul alimentar, de cele mai multe ori ducând la excese. Stresul contribuie și el semnificativ la dezechilibrele alimentare prin apariția unor pofte exagerate de alimente nesănătoase, apariția nevoii de recompense alimentare și afectarea digestiei. Alimentele care ne pot îmbunătăți starea de bine pe termen scurt sau foarte scurt sunt ciocolata, înghețata, prăjiturile, în general dulciurile.

    Orice aliment care ne place foarte mult ne poate îmbunătăți starea psihică în momentul în care îl mâncăm. Din păcate, această stare de bine durează foarte puțin și se poate înrăutăți după ce am consumat alimentul respectiv, mai ales în cantități mari, pentru că apare vina. Când alimentele care ne plac foarte mult sunt consumate în porții mici, atunci chiar pot avea un efect benefic, deci secretul este să ne bucurăm de ce ne place cu măsură.

    Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar LipidoSlim care susţine procesul de slăbire şi îmbunătăţirea metabolismului.

    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >
  • https://www.farmaciata.ro/nicoleta-tupita-nutritionist-dietetician-un-sistem-imunitar-puternic-este-rezultatul-obiceiurilor-sanatoase-adoptate-de-a-lungul-vietii/

    O persoană slabă nu este neapărat o persoană sănătoasă, iar mersul la nutriționist a devenit în ultima perioadă mai mult un trend. Cât de importantă este nutriția medicală?

    Nutriția nu înseamnă doar diete de slăbit sau trenduri, nutriția face parte din schemele de tratament ale multor boli, de la diabet (poate cel mai cunoscut) la boli renale, cancer sau acnee. În multe cazuri, adoptarea unei alimentații sănătoase, care să fie adaptată patologiei existente, poate fi crucială în ameliorarea simptomatologiei sau chiar a bolii. De exemplu, în diabetul zaharat de tip 2, o nutriție sănătoasă poate duce la eliminarea nevoii de insulină și revenirea doar la medicația orală. În bolile cardiovasculare, vorbim despre scăderea semnificativă a colesterolului sau hipertensiunii arteriale. În multe boli cronice, fără schimbări semnificative în stilul de viață nu se poate vorbi de ameliorare și stoparea progresului bolii.

    6 fructe indicate în caz de diabet

    Din cauza faptului că obezitatea nu este văzută ca o boală, cum se întâmplă în cazul diabetului zaharat sau cancerului, este adevărat că nu sperie la fel de mult?

    Obezitatea este o boală, dar este văzută așa doar de comunitatea medicală. În foarte multe cazuri, o persoană cu obezitate are și sindrom metabolic, boli cardiovasculare, diabet zaharat de tip 2 sau alte probleme de sănătate. Obezitatea nu sperie atât de mult pentru că nu doare și pentru că, în mod tradițional, o persoană cu obezitate este doar o persoană mai plinuță, care mănâncă bine, dând semne chiar de bunăstare. Neajunsurile anumitor perioade din istorie încă-i marchează pe mulți. Obezitatea ar trebui văzută, acceptată și tratată ca o boală serioasă atât de medici și nutriționiști, cât și de pacienți.

    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >
  • https://www.farmaciata.ro/nicoleta-tupita-nutritionist-dietetician-un-sistem-imunitar-puternic-este-rezultatul-obiceiurilor-sanatoase-adoptate-de-a-lungul-vietii/

    Care sunt alimentele care nu ar trebui să ne lipsească din farfurie, indiferent de anotimp?

    Dacă ar fi să aleg o categorie, atunci aceasta este reprezentată de legume. Legumele nu trebuie să lipsească nici când mâncăm pizza. Cel puțin 6 zile din 7 ar trebui să ne umplem jumătate din farfuriile de la prânz și cină cu legume gătite sau proaspete. O supă de legume poate ține locul legumelor din farfurie. Consumul de legume scade de obicei în sezonul rece sau devine mai puțin variat pentru că oferta de legume proaspete este mai redusă sau prețul acestora crește. Dar există varianta legumelor conservate prin congelare. Cred că sunt cea mai bună alegere în sezonul rece, mai bună chiar și decât legumele proaspete din supermarket.

    De câte ori pe săptămână este indicat să mâncăm carne?

    Consumul de carne a fost în ultimul timp încurajat de dietele keto și proteice, dar și de reducerea constantă a carbohidraților și grăsimilor. Zilnic, avem nevoie doar de 0.8-1 g de proteine per kilogram greutate corporală, ceea ce înseamnă maximum 70 g de proteine pentru un bărbat adult de 70 kg. Dieta ar trebui să fie bazată pe alimente de origine vegetală și cantități mici de produse de origine animală (ouă, lapte, carne, pește). Noile recomandări pentru o dietă sănătoasă, dar și sustenabilă pe termen lung sunt de aproximativ 90 g pe zi.

    Cu ce înlocuim proteinele din carne? Alternative sănătoase

    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >
  • https://www.farmaciata.ro/nicoleta-tupita-nutritionist-dietetician-un-sistem-imunitar-puternic-este-rezultatul-obiceiurilor-sanatoase-adoptate-de-a-lungul-vietii/

    Ce ar trebui să implice dieta persoanelor cu probleme cardiovasculare?

    Persoanele cu probleme cardiovasculare trebuie să adopte o alimentație preponderent pe bază de alimente de origine vegetală, gătite simplu, fără multă sare sau grăsimi animale. Persoanelor cu patologie cardiovasculară le este recomandat să reducă grăsimile animale, carnea și brânzeturile și să consume cantități moderate de ulei de măsline, nuci, uleiuri de pește cu Omega-3 sau pește oceanic. Uleiul de floarea-soarelui, uleiul de cocos și de palmier nu sunt recomandate. Reducerea dulciurilor și snacksurilor sărate este foarte importantă, acestea conținând atât grăsimi, cât și zahăr și sare în cantități mari.

    Se vorbește foarte mult în această perioadă despre importanța alimentației în ceea ce privește infecția cu virusul SARS-CoV-2. Ar trebui să acordăm o atenție sporită dietei?

    Un organism puternic și sănătos înseamnă și un sistem imunitar care funcționează bine. În această pandemie s-a demonstrat încă o dată cât de importantă este alimentația. Un sistem imunitar puternic este rezultatul obiceiurilor sănătoase adoptate de-a lungul vieții. Desigur, sistemul imunitar se poate „întări” și pe perioade mai scurte, mai ales prin suplimentarea unor vitamine și minerale, sport și reducerea stresului. Nu prea există alimente specifice care să aibă efecte semnificative demonstrate asupra sistemului imunitar, dar tot ceea ce mâncăm sau nu mâncăm ne poate afecta sistemul imunitar. În general, deficiențele alimentare (de fier, zinc și vitamina D) pot slăbi sistemul imunitar.

    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >
  • https://www.farmaciata.ro/nicoleta-tupita-nutritionist-dietetician-un-sistem-imunitar-puternic-este-rezultatul-obiceiurilor-sanatoase-adoptate-de-a-lungul-vietii/

    Nu trebuie, însă, să uităm de hidratare…

    Hidratarea adecvată înseamnă să bem 6-8 pahare de apă zilnic și să completăm aportul de apă cu fructe suculente, legume, salate, supe. Ne putem lua până la 20% din necesarul zilnic de apă din alimentele solide. Ar trebui să bem apă tot timpul pe parcursul zilei, să nu așteptăm să ni se facă sete. Dacă nu ne place apa simplă, atunci putem adăuga câteva felii de fructe, dar nu este recomandat sucul de fructe din cauza conținutului mare de fructoză și zaharuri. Limonada cu puțină miere poate fi o soluție, dar nu mai mult de un pahar (250-300 ml pe zi). Sfatul meu este să încercați mai multe tipuri de apă până găsiți apa care vă place sau să o schimbați o dată la câteva săptămâni pentru a nu vă plictisi de același gust. Apa puțin rece are un gust mai bun.

    Suntem ceea ce mâncăm?

    Dar și ce nu mâncăm! Dacă nu mâncăm suficiente alimente bogate în calciu vom avea probleme cu unghiile, dinții și oasele. Copiii și adulții cu deficiență de fier sunt lipsiți de energie și palizi. Dacă consumăm prea mult zahăr, ciocolată, cafea, vom fi agitați și nu vom putea dormi bine. Dacă mâncăm foarte târziu în noapte este posibil să nu dormim bine, iar a doua zi vom fi obosiți și irascibili. De cele mai multe ori, de fapt, ceea ce mâncăm are un efect imediat asupra stării psihice, mai mult decât asupra stării fizice. Să nu uităm că sănătatea nu înseamnă doar lipsa bolii, ci o stare de bine fizică și psihică.

    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.