Revista care te menține sănătos

Medici

Dr. Oana Pop: „Alimentaţia sănătoasă înseamnă moderaţie şi consum din toate”

Elena Coroianu; foto: Claudiu Szabo
24 decembrie 2019
Share
  • În pragul Sărbătorilor, dr. Oana Pop ne atrage atenţia că mâncarea gătită în această perioadă este o mâncare greu digerabilă şi bogată în grăsimi saturate şi respectiv glucide goale. Ca atare, ne recomandă să fim atenţi la porţii, iar cina să fie cea mai uşoară masă.

    Ca medic specialist în diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice, cazuistica principală a medicului Oana Pop este, evident, cea de diabet. Dar există şi pacienţi care suferă de diverse alte boli metabolice, precum obezitate, gută, sau pacienţi cu malnutriţie, intoleranţe la lactoză, gluten şi ou. Iar sfârşitul anului face ca pragul cabinetului să-i fie trecut de tot mai multe doamne care doresc să slăbească pentru a arăta fabulos în noaptea dintre ani.

    Dr. Oana Pop: „Alimentaţia sănătoasă înseamnă moderaţie şi consum din toate”
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >
  • https://www.farmaciata.ro/dr-oana-pop-alimentatia-sanatoasa-inseamna-moderatie-si-consum-din-toate/

    Farmacia Ta: Urmează sezonul abuzurilor alimentare. Ce sfat aveţi pentru a evita indigestiile şi, de ce nu, kilogramele în plus?

    Dr. Oana Pop: Este foarte importantă cumpătarea. De exemplu, la o masă putem gusta din toate, dar cu măsură. Dacă dorim să consumăm, de exemplu, antreu, felul 1, dar şi felul 2 şi un desert, porţiile ar trebui să fie cât mai mici.

    Cu cât porţiile sunt mai mari, cu atât creşte riscul de indigestie, dischinezii biliare până la colică biliară şi vizita la urgenţă. În cazul persoanelor care suferă de diabet, este foarte important să fie atente la cantitatea de glucide din alimentele consumate, la alcool şi la dozarea unităţilor de insulină în funcţie de glucide, dacă se urmează acest tratament. De asemenea, este important să nu facă exces alimentar la o masă.

    În caz contrar, pot declanşa problemele digestive amintite, dar la care se adaugă modificări în sens negativ ale profilului glicemic, astfel încât se va declanşa o reacţie cauză-efect, gen problemă digestivă-hiperglicemie, stare generală alterată care, uneori, necesită chiar internare.

    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >
  • https://www.farmaciata.ro/dr-oana-pop-alimentatia-sanatoasa-inseamna-moderatie-si-consum-din-toate/

    În cazul celor care au ţinut post, cum ar trebui să se facă trecerea la un regim alimentar diversificat?

    O trecere bruscă de la o alimentaţie de post, care ştim că poate fi totalmente vegetariană la una bogată în produse animale poate avea repercusiuni asupre persoanei respective. Din acest motiv, trecerea ar trebui să fie lentă, să reintroducă în alimentaţie aceste produse greu digerabile treptat, maximum două alimente animale pe zi.

    Auzim frecvent de importanţa adoptării unei alimentaţii sănătoase, care pentru unii înseamnă să renunţe la carne, pentru alţii, la carbohidraţi etc. Ce înseamnă alimentaţie sănătoasă?

    O alimentaţie sănătoasă înseamnă exact din ce este format corpul uman, şi anume 70% apă, iar restul micronutrienţi – vitamine şi minerale; macronutrienţi – glucide, proteine, lipide, şi fibre. Este clar că uneori avem momente când dorim să renunţăm poate pentru o perioadă scurtă de timp la carne, dar acest lucru nu înseamnă că pe termen lung nu ne vom reîntoarce la consumul ei, sau uneori poate consumăm mai puţini carbohidraţi.

    Este important să ştim că nu există o dietă-minune, ci există un stil alimentar sănătos, care înseamnă să consumăm cu moderaţie din tot ce ne place, câtă vreme nu avem restricţii alimentare pentru diverse patologii. Şi că este mult mai sănătos să consumăm fructele ca atare şi legumele sub forma lor naturală. În concluzie, din punctul meu de vedere, alimentaţia sănătoasă înseamnă moderaţie şi consum din toate.

     

    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >
  • https://www.farmaciata.ro/dr-oana-pop-alimentatia-sanatoasa-inseamna-moderatie-si-consum-din-toate/

    Vorbiţi-ne despre relaţia dintre diabet şi greutate.

    Când ne referim la diabet, da, există o corelaţie şi cu greutatea. De exemplu, în diabetul zaharat tip 1 pacienţii sunt cu greutate normală sau chiar scad în greutate, în schimb în diabetul zaharat tip 2 se observă o creştere în greutate, cu preponderenţă spre supraponderalitate/obezitate, iar la nivel abdominal vom constata că există un grad crescut de ţesut adipos. Evident, acest lucru variază de la pacient la pacient.

    În cazul persoanelor cu diabet care suferă de supraponderalitate/obezitate, se recomandă o scădere ponderală de minimum 5% din greutatea corporală, deoarece se va observa o îmbunătăţire a profilului glicemic şi a altor valori biologice. Din ceea ce am observat în practica medicală, persoanele care suferă de diabet NU slăbesc mai greu. Totul ţine de disciplină, plan alimentar, mişcare şi ambiţie.

    Care este relaţia dintre temperaturile scăzute şi glicemie?

    Persoanele care suferă de diabet nu sunt cu nimic diferite faţă de persoanele care nu suferă de diabet, mai ales dacă prezintă un profil glicemic bine controlat. Dar o persoană care suferă de diabet, când face o viroză respiratorie sau gripă, poate să prezinte fluctuaţii în profilul glicemic, cu predispoziţie spre hiperglicemie. Iar uneori poate să survină şi hipoglicemia. Din acest motiv, va fi mult mai greu de controlat profilul glicemic în această perioadă.

    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >
  • https://www.farmaciata.ro/dr-oana-pop-alimentatia-sanatoasa-inseamna-moderatie-si-consum-din-toate/

    Ce sunt bolile metabolice şi cum ne putem feri de ele?

    Bolile metabolice sunt afecţiunile care vizează o serie de factori nutritivi (glucide, proteine, lipide), astfel încât rezultă nişte modificări patologice în procesul metabolic al acestora. În momentul în care vorbim despre o afecţiune metabolică de cauză genetică, în funcţie de gravitate şi compatibilitatea cu viaţa, ceea ce putem face este diagnosticarea acestora cât mai precoce pentru instituirea unei diete şi a unui tratament adecvat. În cazul afecţiunilor care nu sunt genetice - obezitate, diabet (excepţie face diabetul zaharat tip 1 care este autoimun), gută etc. - trebuie să avem grijă în special la stilul de viaţă, să ne facem analizele uzuale anual, dar şi controalele necesare pentru prevenirea acestor afecţiuni.

    Ce înseamnă prevenţie din punctul de vedere al specialistului?

    Prin prevenţie înţelegem în primul rând un stil de viaţă sănătos care înseamnă, însumat, alimentaţie sănătoasă, mişcare aproximativ 150 de minute pe săptămână, igiena somnului şi evitarea consumului de alcool şi a fumatului – dar şi realizarea analizelor medicale uzuale anual, investigaţii imagistice şi alte controale medicale dacă este cazul.

    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.