Revista care te menține sănătos

Știri

Comoţie cerebrală sau somn puţin? Aspecte comune

Mădălina Cristea; sursa: verywellmind.com
22 februarie 2021
Share
Comoţie cerebrală sau somn puţin? Aspecte comune

De cele mai multe ori, efectele negative ale lipsei somnului sunt subestimate. Chiar dacă puteţi acoperi cearcănele cu produse cosmetice, există repercusiuni care nu pot fi mascate şi care vă pot afecta profud viaţa. Mai exact, cercetătorii americani au descoperit că absenţa odihnei prezintă simptome asemănătoare cu ale comoţiei cerebrale.

Într-un studiu publicat în revista Sports Medicine, cercetătorii de la Concussion Assessment, Research, and Education (CARE) Consortium au făcut dezvăluiri îngrijorătoare cu privire la impactul pe care somnul insuficient îl poate avea chiar şi asupra unui organism sănătos.

Cum este afectat creierul după traumatismele craniene

Pentru cercetare a fost ales un eşantion de 18.548 sportivi studenţi şi 12.039 cadeţi în cadrul unor academii militare, tineri a căror activitate presupune antrenamente riguroase pentru atingerea performanţelor atletice. Înainte de a demara studiul, cercetătorii au supus participanţii unor teste iniţiale care să stabiliească starea de sănătare anterioară competiţiilor sportive şi au colectat informaţii cu privire la istoricul medical şi familial al fiecărui individ. De asemenea, pe parcursul cercetării, tinerii au avut de parcurs o listă de 22 de simptome post-comoţie, cum ar fi dificultăţi de concentrare, ameţeli, cefalee, somnolenţă şi iratabilitate, cu rugămintea de a preciza severitatea fiecăruia şi de a menţiona durata somnului din noaptea precedentă.

Importanţa somnului pentru o stare de bine

Din centralizara datelor obţinute în cadrul sudiului rezultă că între 11 şi 28% dintre participanții sănătoşi au prezentat simptome specifice sindromului post-comoţie, în ciuda faptului că nu suferiseră recent de leziuni la nivelul capului. Potrivit statisticilor, 18% dintre bărbaţii şi 28% dintre femeile din grupul cadeţilor au prezentat simptome asemănătoare cu ale unei comoţii. Acelaşi lucru a fost dedus şi în cazul a 11% dintre bărbaţii şi 20% dintre femeile din grupul studenţilor. Cele mai întâlnite simptome au fost oboseala, scăderea energiei şi stările de somnolenţă.

Cercetătorii au mai descoperit că participanţii la studiu care nu au dormit suficient, cei care aveau antecedente patologice preexistente şi cadeţii din primul an de studiu al academiilor militare au fost predispuşi, în mod special, să raporteze simptome specifice unei comoţii cerebrale.

Cum ar trebui abordată evaluarea stării de sănătate a sportivilor

Prin acest studiu, cercetărorii americani aduc o contribuţie semnificativă la modul în care este gestionată starea de sănătate a unui indivizilor şi reluarea activităţii sportive. În mod normal, când un sportiv suferă o leziune în zona capului, este suspendat din activitate până în momentul în care un medic determină că individul este în afara oricărui pericol. Bazându-se pe datele care arată că oamenii pot manifesta simptome ale sindromului post-comoţie fără a fi suferit leziuni la nivelul capului, specialiştii consideră că efortul fizic al unui sportiv ar trebui reluat doar atunci când orice simptom, chiar şi oboseala, a dispărut.

“Concluzia sutdiului nu este că somnul insuficient vă include în categoria pacienţilor care au suferit o comoţie cerebrală, ci că aceste procese, deşi sunt diferite ca impact, au acelaşi efect în aval”, explică Katherine Green, specialist în medicina somnului la UCHealth din Aurora, Colorado.

Ea speră că prin intermediul acestui studiu, oamenii vor înţelege importanţa somnului nu doar pentru o stare de bine, ci şi pentru derularea activităţile de la serviciu, casă, şcoală sau teren.

Totodată, studiul întăreşte faptul că absenţa odihnei cauzează dureri de cap, capacitate limitată de concentrare, iritabilitate şi dificultăţi în amintirea lucrurilor. Medicii sunt de părere că somnul este unul dintre principalele activităţi pe care trebuie să le faceţi pentru a funcţiona la nivel optim.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.