Revista care te menține sănătos

Știri

Amigdala cerebrala ar putea prezice riscul de anxietate si depresie

5 februarie 2015
Share

Oamenii de stiinta au descoperit ca amigdala cerebrala (amplasata adanc in creier), zona unde ia nastere senzatia de frica, ar putea prezice modul in care o persoana va putea face fata stresului.

Prin masurarea activitatii din aceasta zona, esentiala pentru detectarea si raspunsul la situatiile periculoase, expertii sustin ca vor putea prezice cu aproximatie momentul cand o persoana va deveni depresiva sau anxioasa ca urmare a unei vieti stresante, chiar cu patru ani inainte. Rezultatele studiului publicat in jurnalul Neuron ar putea conduce la aparitia unor noi tratamente impotriva depresiei si anxietatii.

Amigdala si emotiile

De cele mai multe ori, persoanele recurg la tratament in momentul in care depresia si anxietatea devin cronice. Studii pe un numar mai mic de persoane care prezentau risc de stres posttraumatic (soldatii trimisi in anumite zone de risc) au scos la iveala legatura dintre diferentele individuale in activitatea creierului si capacitatea de a gestiona factorii de stres. Foarte multe persoane experimenteaza forme mai putin severe de stres in urma pierderii jobului, in urma unui divort sau a unui deces in familie. Echipa de cercetatori a scanat creierul unor studenti sanatosi in momentul in care acestia priveau imagini cu fete furioase sau tematoare. Imaginile au declansat amigdala cerebrala, iar expertii au analizat intensitatea activitatii prin intermediul rezonantei magnetice. Apoi, la fiecare trei luni, participantii completau un formular online cu privire la evenimentele stresante si la impactul acestora. S-a descoperit ca, cu cat activitatea amigdalei cerebrale era mai intensa, cu atat simptomele depresiei si anxietatii erau mai severe.

Ruxandra Dumitrescu

Sursa: Dailymail.co.uk

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.