Revista care te menține sănătos

Știri

Chirurgia bariatrica si efectele asupra creierului

3 septembrie 2014
Share

Chirurgia bariatrica ar putea avea efecte pozitive in ceea ce priveste activitatea cerebrala a pacientilor, potrivit unui studiu publicat in Jurnalul de Endocrinologie Clinica si Metabolism. Studiul a fost realizat pe un esantion de 17 femei cu varste cuprinse intre 30 si 50 de ani, care sufereau de obezitate morbida. Cercetatorii de la Universitatea din Sao Paolo, Brazilia, au descoperit ca aceasta interventie chirugicala favorizeaza activitatea creierului in domenii cum ar fi organizarea, planificarea etc. La sase luni dupa ce au fost supuse interventiei chirurgicale, participantelor li s-au facut si teste neuropsihologice.

 

Obezitatea si activitatea creierului

In urma acestor teste s-au observat anumite schimbari la nivelul creierului. Academicienii sugereaza ca exista o legatura intre pierderea in greutate si performantele creierului, creierul fiind un organ care se pare ca ar beneficia de pe urma chirurgiei bariatrice. Femeile obeze au demonstrat o activitate cerebrala puternica inaintea operatiei, insa fara castiguri cognitive, iar cercetatorii afirma ca obezitatea poate constrange creierul sa lucreze mult mai mult pentru a atinge acelasi nivel de performante cognitive, precum in cazul persoanelor care nu se confrunta cu problema kilogramelor in plus.

Ruxandra Dumitrescu

Sursa: Topsante.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.