Revista care te menține sănătos

Medicină generală

Ce poate semnala durerea de cap la ceafă?

Andrei Cioată; surse: ncbi.nlm.nih.gov, verywellhealth.com
8 martie 2024
Share
Ce poate semnala durerea de cap la ceafă?

Cefaleea, termenul medical pentru durerea de cap, reprezintă un fenomen deosebit de frecvent întâlnit în rândul populației. Aceasta se poate manifesta într-o gamă variată de forme, în funcție de tipul durerii, perioada manifestării, respectiv localizarea topografică. De asemenea, o durere de cap poate fi de tip primar (când durerea în sine este izolată și nu asociată anumitor boli) sau secundară, când durerea se manifestă drept simptom al unei alte patologii subiacente. În aceeași măsură, foarte multe persoane se confruntă cu durere de cap la ceafă, existând atât condiții de natură circumstanțială care duc la apariția ei, cât și anumite patologii care duc la acest simptom.

Un procent foarte mare dintre persoanele adulte se confruntă cu durere de cap la ceafă, conform datelor statistice. În aceeași măsură, puține persoane aleg să se prezinte la un consult medical, ca urmare a faptului că pun apariția durerii pe seama stresului, oboselii și suprastimulării. Acest lucru nu este departe de a fi adevărat, întrucât, deseori, durerea apare ca urmare a stresului și a oboselii, hidratării deficitare, tulburărilor de somn. Consumul excesiv de cafea s-a observat că, la populația adultă, este frecvent asociat cu durerea de cap. Cu toate acestea, în articolul de față vom aborda principalele posibile cauze de natură medicală pentru durere de cap la ceafă.

Cauze posibile pentru durere de cap la ceafă

De cele mai multe ori, persoanele se confruntă, de fapt, cu fenomenul de durere referită, adică acea durere care se inițiază într-un alt loc, dar care iradiază și spre ceafă. În esență, acest tip de durere de cap la ceafă este secundar compresiei nervilor din regiunea nucală (ceafa, în termeni populari), dar poate apărea și ca urmare a contracturii patologice și torsiunii mușchilor care pot fi găsiți în această regiune. Pentru a fi specifici, vom aborda doar acele cazuri în care patologia subiacentă se manifestă în primă linie prin simptomul de durere de cap la ceafă, și nu localizată în alte părți ale cutiei craniene, cum ar fi tâmplele sau fruntea.

Rezervă online și ridică Naturalis StresControl din cea mai apropiată farmacie Catena. Produsul conține valeriană, sunătoare, magneziu și vitamina B6. Naturalis StresControl este un supliment alimentar care contribuie la funcționarea normală a sistemului nervos și la reducerea oboselii și a extenuării.

Nevralgia occipitală

Nevralgia occipitală este o patologie care uzual duce și la simptomul de durere de cap la ceafă. Durerea resimțită este una paroxistică, și poate dura de la câteva secunde, la câteva minute. De cele mai multe ori, această durere de cap la ceafă este secundară compresiei nervului occipital mare, la nivelul vertebrei C2, mușchiului oblic inferior, mușchiului semispinalis capitis, precum și mușchiului trapez. Hipertrofia musculară, contractura sau spasmul zonal pot contribui masiv la fenomenul de compresie, deoarece afecțiunea este asociată deseori cu stresul și anxietatea la persoanele care au un stil de viață agitat, suferă de tulburări de somn și durere de cap la ceafă.

Cefalee cervicogenă

O altă cauză frecventă pentru durere de cap la ceafă este cefaleea cervicogenă. Cu toate acestea, patologia se prezintă ca o durere unilaterală, care debutează de la nivelul gâtului. Frecvent este cronică și recurentă, iar simptomul de durere de cap la ceafă este secundar mișcării gâtului. De cele mai multe ori, se asociază și unei rigidități resimțite la nivelul gâtului. Poate fi foarte ușor confundată cu migrena, cefaleea de tensiune sau alte sindroame primare de cefalee. Și în acest caz, vorbim despre durere referită, care apare ca urmare a iritației structurilor cervicale inervate de nervii spinali C1-C3. Astfel, orice structură inervată de aceste ramuri poate fi sursa durerii.

Vom insista asupra acestei patologii, întrucât este una dintre principalele implicate în etiologia cazurilor de durere de cap la ceafă. Nervii C1-C3 transmit semnale dureroase aferente către așa-zisul nucleu trigeminocervical. Această conexiune este considerată a fi cauza apariției specifice a simptomului de durere de cap la ceafă, uneori și spre ochi. Aproximativ 70% dintre cazurile de cefalee cervicogenă implică o patologie la nivelul articulației zigapofizare C2-C3. Sursele cu frecvență relativ mai redusă ale durerii referite sunt discurile intervertebrale superioare, precum și articulațiile zigapofizare C3-C4 și articulațiile zigapofizare inferioare.

Sindromul de hipotensiune intracraniană spontană

O altă posibilă cauză medicală pentru durere de cap la ceafă, apărută odată cu poziția ortostatică (în picioare), este sindromul de hipotensiune intracraniană. Simptomul definitoriu al afecțiunii este cefaleea ortostatică, care în general apare (sau se agravează) în 15 minute de la menținerea poziției verticale și care tinde să se agraveze pe parcursul zilei. În acest caz, va apărea o durere de cap la ceafă, care poate fi explicată drept rezultatul următoarei secvențe cauzale progresive: volum redus de LCR (lichid cefalorahidian) → țesutul cerebral coboară → tensiune exacerbată asupra nervilor cranieni și durei mater. Ulterior, apare senzația de durere de cap la ceafă.

Dura mater este foarte sensibilă la nivelul fosei posterioare, ceea ce va duce la durere de cap la ceafă, în special. La persoanele cu hipotensiune intracraniană spontană, durerea de cap poate ajunge să își piardă dependența de poziție (ortostatică), putându-se agrava chiar și atunci când persoana se înclină sau stă în poziție de decubit. Aproximativ jumătate dintre persoane prezintă și simptome asociate tulburările auditive (tinitus, senzația de presiune auriculară). Etiologia are fie cauze spontane, fie cauze iatrogene. Forma iatrogenă se referă, în mod obișnuit, la scurgerile continue ale LCR în spațiul epidural în urma unei perturbări durale secundare puncției lombare.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Benesio StresCalm. Contribuie la creşterea rezistenţei organismului la stres; la îmbunătăţirea vitalităţii şi tonusului psihic; susţine performanţele mintale; ajută la inducerea somnului. Ingrediente active: acid gama-aminobutiric (GABA), extracte de ceai verde, schisandra, Rhodiola, griffonia, vitamina B6 şi acid folic (B9).

Factori circumstanțiali care pot duce la durere de cap la ceafă

Dincolo de patologiile medicale prezentate în rândurile de mai sus, persoanele se pot confrunta cu durere de cap la ceafă și din cauza factorilor circumstanțiali. De exemplu, o astfel de durere de cap la ceafă poate să fie secundară unei poziții inadecvate în timpul somnului, care manifestă presiune excesivă asupra zonei nucale. Mușchii se contractă, devin rigizi, comprimând în cele din urmă nervii din zonă. Menținerea timp îndelungat a poziției aplecate, cu capul spre înainte, este un alt factor de risc pentru durere de cap la ceafă, ca urmare a suprasolicitării mușchilor și întinderii tendoanelor musculare. În esență, poziția inadecvată prelungită duce la dureri de cap.

O durere de cap la ceafă poate apărea și din cauza efortului fizic intens, secundară acestuia. În astfel de situații, vorbim despre durere de cap indusă de efort. Aceasta se poate manifesta și la nivel frontal, al tâmplelor. Implică aceeași fiziopatologie ca în hipotensiunii intracraniene: din cauza efortului, necesarul de sânge la nivel cerebral crește, crescând astfel și presiunea, pentru ca mai apoi să crească presiunea asupra fosei posterioare. Durerea de cap este bilaterală, deseori descrisă drept pulsatilă. În vederea tratamentului pentru durere de cap la ceafă, este necesar să se identifice cauza de bază, atunci când este vorba despre o posibilă patologie.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.