Revista care te menține sănătos

Știri

Care sunt, de fapt, diferențele dintre creierul bărbatului și al femeii

Mădălina Cristea; sursă: sciencedaily.com
7 aprilie 2021
Share
Care sunt, de fapt, diferențele dintre creierul bărbatului și al femeii

Cât de diferit este creierul bărbatului de cel al femeii? Această curiozitate este explorată de zeci de ani. Cercetătorii de la Rosalind Franklin University of Medicine and Science au concentrat acest subiect ofertant într-o megasinteză. Răspunsul este: aproape deloc!

Rezultatele studiului indică faptul că dimensiunea este singura diferență clară între creierul bărbatului și al femeii. Creierul femeilor este cu aproximativ 11% mai mic decât cel al bărbaților, însă doar pentru că este proporțional cu dimensiunea corpului, nu din alte considerente.

„Creierul bărbatului și al femeii diferă foarte puțin, însă constatarea cheie este că aceste diferențe se datorează dimensiunii creierului, nu genului. Acest lucru înseamnă că diferențele dintre creierul unui bărbat cu capul mare și cel al unui bărbat cu capul mic sunt asemenea diferențelor dintre creierul unui unui bărbat obișnuit și cel al unei femei. (…) Partea cea mai interesantă este că niciuna dintre aceste diferențe legate de dimensiune nu poate explica anumite manifestări comportamentale, cum ar fi empatia sau abilitățile spațiale”. Explică autorul studiului, doctorul Lise Eliot, neurosavant la Rosalind Franklin University of Medicine and Science.

Studiul presupune o metasinteză care acoperă 30 de ani de cercetăre, în care au fost incluse sute de studii care abordează 13 măsurători distincte ale presupusei diferențe între sexe. În urma analizării indicatorilor urmăriți, nu s-a găsit aproape nicio diferență, nici măcar atunci când studiile respective au cuprins mii de participanți.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Tonico Forte, care are rolul de a susține activitatea sistemului nervos și buna funcționare a organismului.

Un mit spulberat

De asemenea, studiul respinge mitul conform căruia, în cazul bărbaților, emisferele cerebrale acționează independent și că în cazul femeilor sunt conectate și există o anumită sincronizare între ele. O astfel de diferență ar putea face ca bărbații să fie mult mai vulnerabili în fața dizabilităților produse în urma leziunilor cerebrale, cum ar fi accidentul vascular cerebral.

„Diferențele între sexe reprezintă un subiect incitant, însă falsa impresie că există un creier masculin și un creier feminin are un impact profund asupra modului în care tratăm băieții și fetele, bărbații și femeile. (…) Adevărul este că nu există trăsături cerebrale universale, la nivel de specie, care să difere între sexe. Mai degrabă, creierul este asemănător organelor interne, cum ar fi inima și rinichii, care sunt suficient de similare pentru a fi transplantate, cu succes, de la bărbat la femeie și viceversa”, conchide dr. Eliot.

Nota pentru articolul «Care sunt, de fapt, diferențele dintre creierul bărbatului și al femeii»:5.00/ 5 (1 vot)
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.