Revista care te menține sănătos

Oncologie

Cancerul de colon

9 septembrie 2013
Share

Cancerul de colon apare atunci cand intervin diviziuni ale celulelor independente de cele normale. Pe masura ce aceste celule anormale cresc si se divid, se pot forma niste polipi la nivelul colonului. Polipii pot fi de mai multe feluri, insa multi sunt tumori precanceroase ce cresc lent de-a lungul anilor si nu metasteazeaza. In timp ce polipii cresc, pot exista mutatii genetice ce pot face ca celulele sa fie si mai ciudate.

Cand aceste tumori precanceroase isi schimba directia si invadeaza alte straturi ale colonului, atunci polipii sunt deja cancerosi. In cele mai multe cazuri, procesul este lent si dureaza intre 8 si 10 ani, timp in care se poate dezvolta un cancer in urma polipilor. In momentul in care cancerul de colon se formeaza, incepe sa se dezvolte in doua feluri:

  1. Cancerul poate fi initial local, apoi sa se extinda spre structurile adiacente colonului, formand o masa (denumita tumora primara) greu de scos. Extensia locala poate cauza durere sau poate determina blocaje ale colonului sau ale structurilor invecinate.
  2. In timp ce cancerul creste, apare procesul de metastazare, imprastiind mii de celule pe zi catre sange si sistemul limfatic, ce pot cauza alte cancere localizate la distanta (ficat, cavitatea abdominala, plamani). Cancerul de colon, cel mai frecvent, se imprastie in ganglionii limfatici inainte de a traversa alte organe.

 

Care sunt cauzele cancerului de colon?

  • Dieta bogata in grasimi predispune anumite persoane la cancer de colon. Alimentatia abundenta in legume si fibre este cea mai indicata pentru a preveni acest tip de cancer, in special prin contracararea efectelor carcinogene pe care le au grasimile.
  • Polipii colonului. Medicii cred ca cele mai multe cazuri de cancer de colon apar in urma polipilor. Interventia chirurgicala de scoatere a acestora poate preveni cancerul de colon.
  • Colita ulcerativa. Colita ulcerativa cronica cauzeaza inflamatia colonului, iar cancerul de colon chiar reprezinta o complicatie a acesteia. Persoanele cu un risc mai mare sunt cele care au in familie cazuri de cancer de colon, colita cronica, in special asociate cu boli ale ficatului.
  • Factorii genetici. Istoricul genetic al unei persoane joaca un rol foarte important in riscul de cancer de colon, insa, in aproximativ 80% dintre cazuri, apare spontan la persoanele fara cazuri de cancer de colon in familie. Doar in 5% dintre cazuri s-au observat anormalitati cromozomiale transmise genetic. Persoanele care prezinta aceste gene ereditare au riscul de a dezvolta polipi, de obicei la varste tinere si au un risc foarte mare de a dezvolta cancer de colon sau alte tipuri mai tarziu.
  • Polipoza adenomatoasa familiala este un sindrom de cancer de colon ereditar, in care membrii unei familii pot dezvolta sute sau chiar mii de polipi in colon, incepand din tinerete. In acest caz, cancerul se dezvolta mai mult ca sigur pana in jurul varstei de 40 de ani.
  • Polipoza adenomatoasa familiala atenuata reprezinta o forma mai blanda a precedentei. Membrii unei familii dezvolta sub 100 de polipi ai colonului. Mai pot avea polipi si la nivelul stomacului sau duodenului.
  • Cancerul de colon nepolipozic ereditar este o forma ereditara a cancerului de colon in care membrii unei familii pot dezvolta cancer la varste tinere (30-40 de ani). Persoanele cu aceasta forma au un risc crescut de a dezvolta si cancer de uter, stomac, ovar, ureter.

 

Care sunt simptomele in cancerul de colon?

  • Oboseala si slabiciune musculara
  • Diaree sau constipatie
  • Sange rosu in scaun
  • Pierdere in greutate
  • Anemie
  • Durere abdominala, crampe sau balonare

Exista si alte afectiuni care pot mima aceste simptome, precum sindromul de intestin iritabil, colita ulcerativa, boala Crohn, diverticuloza sau ulcerul peptic.

 

Ce teste putem efectua pentru a depista cancerul de colon?

  • Radiografie cu bariu
  • Colonoscopie, este mult mai eficienta pentru diagnostic
  • Tomografie computerizata („colonoscopie virtuala”)
  • Biopsii prelevate din polipi
  • Markeri tumorali – antigenul carcinoembrionar (CEA)

 

Cum putem preveni cancerul de colon?

Cea mai buna preventie este reprezentata de depistarea precoce si scoaterea polipilor inainte de a se transforma in cancer. Efectuarea testelor genetice in laboratoare specializate, precum si o dieta bogata in fibre si saraca in grasimi (fara carne, oua, lactate, ulei). In cazul in care aveti schimbari de tranzit sau unele dintre simptomele precizate anterior, nu ezitati sa cereti sfatul medicului, in vederea efectuarii unor investigatii de specialitate.

 

Roxana Mateescu

Studenta anul VI
UMF „Carol Davila” Bucuresti

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.