Revista care te menține sănătos

Știri

Vești bune într-o cană de cafea

Mădălina Cristea; surse: sciencealert.com, onlinelibrary.wiley.com
16 aprilie 2024
Share
Vești bune într-o cană de cafea

Cercetătorii olandezi și cei francezi vă doresc un călduros spor la cafea. Nu, nu este o glumă inspirată din mesajele virale din social media, ci concluzia la care veți ajunge după ce veți afla constatările specialiștilor din cel mai recent studiu pe care aceștia l-au publicat în International Journal of Cancer. Ei sugerează că prin consumul de cafea ar putea fi redus riscul de recidivă al tumorilor canceroase din colon și chiar șansele de deces prematur.

Descoperirea este de mare ajutor pentru a îmbunătăți metodele de tratament, deoarece, în prezent, cancerul de colon revine la aprox. 30% dintre pacienți.

Un punct de pornire pentru perfecționarea tratamentului împotriva cancerului

O echipă internațională de cercetători a realizat un studiu observațional la care au participat 1719 de olandezi diagnosticați cu cancer colorectal. Specialiștii au descoperit că pacienții care au consumat cel puțin două căni de cafea pe zi au prezentat un risc cu 32% mai mic ca boala să revină în următorii șase ani, comparativ cu pacienții care au băut o cantitate mai mică din această băutură. Din analiză au fost excluși subiecții care aveau cancer în stadiu avansat.

Consumul de cafea scade riscul de deces prematur

În același interval de șase ani, cercetătorii au urmărit în ce măsură cantitatea de cafea consumată influențează durata de viață a unui individ. Pe această cale, specialiștii au descoperit că prin consumul a trei până la cinci căni de cafea pe zi ar putea fi redus cu aproximativ 29% riscul de deces din orice cauză. Atenție, însă, procentajul nu crește dacă măriți doza de cafea. Vârful de beneficii este atins la maximum cinci căni de cafea pe zi. Consumul excesiv de cafea nu doar că nu îmbunătățește șansele unui pacient cu cancer ci, mai mult decât atât, acest obicei ar putea chiar să aibă un impact negativ asupra stării de bine, atrag atenția specialiștii.

“Încă nu au fost elucidate mecanismele care stau la baza potențialelor beneficii ale consumului de cafea asupra reducerii riscului de cancer colorectal”, atrage atenția autorul studiului, epidemiologul Abisola Oyelere.

De asemenea, cercetătorii au mai constatat că prin consumul a mai mult de patru căni de cafea pe zi, ar putea fi redus cu până la 54% riscul de mortalitate în cazul pacienților diagnosticați cu cancer colorectal.

Într-adevăr, aceste descoperiri sunt îmbucurătoare, însă dacă știți că aveți probleme de sănătate, discutați cu un specialist despre cât de multă compatibilitate există între dumneavoastră și savuroasa băutură.

Ipoteze pentru investigații suplimentare

Ce stă la baza acestui efect terapeutic? Să fie, oare, vorba despre căile metabolice care reduc stresul oxidativ? Sau poate eventuale modificări ale microbiomului intestinal care ajută la prevenirea proliferării cancerului în intestine? Chiar și îmbunătățirea funcțiilor ficatului ar putea fi un alt mod prin care cafeaua îmbunătățește lupta organismului împotriva cancerului.

Rezultatele acestui studiu sunt un bun punct de pornire pentru investigații suplimentare care vor îmbunătăți metodele de tratament ale pacienților cu cancer.

 

sursă imagini: shutterstock.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.