Revista care te menține sănătos

Afecțiuni ale ficatului

Steatoza hepatica: ce este si cum poate fi tinuta sub control

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
5 aprilie 2022
Share
Steatoza hepatica: ce este si cum poate fi tinuta sub control

Steatoza hepatica este o afectiune a ficatului, caracterizata prin acumularea de grasime in exces la nivelul ficatului (mai mult de 5-10% din greutatea acestuia). Grasimea de la nivelul ficatului este normala, insa acumularea acesteia in exces duce la aparitia anumitor simptome.

Exista doua tipuri majore de steatoza hepatica: steatoza hepatica alcoolica si steatoza hepatica non-alcoolica. Exista cazuri in care steatoza hepatica apare in timpul sarcinii.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Hepafort, care contribuie la scăderea colesterolului, detoxifierea ficatului, protejarea şi regenerarea celulelor hepatice.

Steatoza hepatica alcoolica

Aceasta apare din cauza consumului excesiv de alcool si se poate dezvolta chiar si dupa o scurta perioada de timp. Apare cu precadere la persoanele cu istoric familial de boala hepatica alcoolica. Alte cauze de declansare includ prezenta hepatitei C, excesul de fier din organism si obezitatea.

Steatoza hepatica non-alcoolica

Motivul pentru declansarea acestui tip de steatoza nu este pe deplin cunoscut, insa poate fi genetic. De asemenea, aceasta apare mai frecvent la varsta a doua si la persoanele obeze sau la cele care au un nivel crescut de colesterol sau diabet.

Alte cauze includ anumite medicamente, hepatita virala, bolile hepatice autoimune, pierderile rapide de greutate si malnutritia.

Steatoza hepatica din sarcina

Este rara, insa sarcina poate favoriza acumularea grasimii la nivelul ficatului. Acest lucru poate fi riscant atat pentru mama, cat si pentru fat, intrucat poate duce, mai departe, la insuficienta renala, infectii sau sangerari. Odata ce diagnosticul este confirmat, medicul ginecolog va lua o decizie, in functie de severitatea acestuia. In cele mai multe cazuri, dupa nastere ficatul revine la normal.

Steatoza hepatica: ce este si cum poate fi tinuta sub control

Care sunt simptomele steatozei hepatice?

Puteti avea steatoza hepatica fara sa stiti, deoarece, la inceput, pot sa nu existe simptome. Pe masura ce timpul trece, dupa multi ani, simptomele pot include:

  • Oboseala
  • Pierdere in greutate
  • Pierderea apetitului
  • Slabiciune
  • Greata
  • Confuzie sau tulburari de concentrare
  • Durere in centrul sau in partea dreapta a abdomenului, deoarece se produce o crestere a ficatului
  • Pete inchise la culoare pe pielea de la nivelul gatului sau de sub brate

Daca veti consuma alcool in exces, veti putea observa o agravare a acestor simptome dupa o perioada.

Cum este diagnosticata steatoza hepatica?

Puteti afla daca aveti steatoza hepatica in urma unui control de rutina. Medicul poate observa ca dimensiunile ficatului sunt mai mari decat de obicei.

Pentru confirmarea diagnosticului, se mai recomanda urmatoarele:

  • Analize de sange: un nivel crescut al unor enzime poate insemna steatoza hepatica.
  • Ecografie: utilizeaza ultrasunete pentru o vizualizare detaliata a ficatului.
  • Biopsie: este efectuata prin introducerea unui ac prin piele si prelevarea unei piese mici de tesut hepatic. Aceasta este apoi analizata la microscop pentru semne de grasime, inflamatie si celule afectate.

Care este tratamentul steatozei hepatice?

Nu exista un tratament specific, insa este recomandat sa tineti sub control diabetul, daca aveti. In cazul in care aveti boala hepatica alcoolica si consumati alcool in exces, cel mai important lucru pe care puteti sa-l faceti este sa renuntati la acesta. Daca nu renuntati la alcool, puteti avea complicatii mai grave, precum hepatita alcoolica sau ciroza.

Chiar daca aveti steatoza hepatica non-alcoolica, este esential sa evitati alcoolul. Daca sunteti supraponderal sau obez, adoptati o dieta corespunzatoare si faceti sport, pentru a reduce gradual greutatea corporala.

Adoptati un stil de viata sanatos, ce include o dieta echilibrata si exercitii fizice constante. Limitati consumul de alimente bogate in carbohidrati, precum painea, orezul, cartofii si porumbul. De asemenea, este recomandat sa reduceti si consumul de bauturi ce contin mult zahar si sucurile.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.