Steatoza hepatica, sau „ficatul gras” in limbaj popular, este o afectiune a ficatului din ce in ce mai frecventa, tinand cont de faptul ca are numeroase cauze de aparitie. De fapt, aceasta boala se traduce printr-o incarcare cu grasimi a ficatului, grasimi acumulate din alimentele consumate.
Chiar daca nu au fost descoperite toate cauzele care duc la aparitia steatozei hepatice, factorul determinant considerat ca fiind principal este alcoolul. De asemenea, medicii atrag atentia ca, dupa declansarea steatozei hepatice, se impune imperativ un regim alimentar atent supravegheat si adoptarea unui stil de viata sanatos. Studiile franceze de specialitate din ultimii ani indica faptul ca regimul alimentar trebuie sa fie unul normo-caloric, hiperprotidic, normo-glucidic si hipolipidic. In randurile urmatoare va vom arata cum trebuie sa arate acest regim alimentar si de viata.
Cauzele ficatului gras si tratamente disponibile
Exista cazuri cand steatoza hepatica se instaleaza si la persoane care nu consuma alcool. In aceste cazuri, se impune sa vorbim si despre celelalte cauze care duc la aparitia steatozei hepatice. De fapt, ca grad de risc, obezitatea ocupa locul doi dupa alcool. Astfel, persoanele obeze si diagnosticate cu aceasta boala trebuie sa inceapa un regim alimentar fara grasimi, dulciuri sau paste fainoase. Tratamentul medicamentos se impune dupa pierderea in greutate datorita regimului alimentar.
De asemenea, o alimentatie necorespunzatoare poate duce, in timp, la aparitia primelor semne de ficat gras. De aceea, specialistii ne recomanda un regim alimentar sanatos in orice moment al vietii. Alcoolul este acceptat in unanimitate ca fiind cauza principala de imbolnavire. Steatoza hepatica alcoolica apare la un consum variabil de alcool pe zi, dar se poate agrava pana la cancer hepatic. Tratamentul care se impune in acest caz este in primul rand stoparea completa a consumului de alcool, alaturata regimului alimentar.
Diagnosticul steatozei hepatice se pune, in cele mai multe cazuri, in urma unui control de rutina al pacientului si al unei ecografii abdominale, deoarece in primele stadii ale bolii nu exista simptome.
Ce presupune regimul alimentar in caz de ficat gras?
Tratarea steatozei hepatice prin regim alimentar este esentiala, aceasta este parerea specialistilor din domeniu.
In cazul steatozei alcoolice, stoparea consumului de alcool reprezinta primul pas. Dieta celor afectati trebuie sa contina branza proaspata de vaci, sfecla rosie, salata de morcovi, carne de pasare.
De asemenea, regimul zilnic trebuie sa contina neaparat o cantitate insemnata de alte legume si fructe. Alimentele interzise din acest regim alimentar sunt: grasimile de origine animala, carnea de porc, carnea de oaie, mezelurile, alimentele prajite, afumaturile si dulciurile. Alte recomandari se fac in ceea ce priveste orele de somn (minimum 8 ore), repetarea periodica a analizelor de sange, consumul mare de fructe si legume, efectuarea zilnica a exercitiilor fizice si repetarea ecografiei abdominale la 6-8 luni de la primul control. Medicamentele hepatotoxice, administrate fara recomandarea medicului, sunt complet interzise. Ele pot avea efecte adverse daca nu sunt administrate in mod corespunzator.
Text: Alina Gavril
Consultant: Dr. Aura Ciprian,
Medic medicina generala
E-mail: [email protected]