Revista care te menține sănătos

Afecțiuni ale ficatului

5 sfaturi pentru sanatatea ficatului

21 mai 2012
Share

Multe persoane se plang de dureri abdominale. Este foarte important pentru medic sa deosebeasca o urgenta abdominala care implica un tratament medical sau chiar interventie chirurgicala de o durere recurenta.

Una dintre localizarile durerii abdominale descrisa de pacient poate fi in hipocondrul drept, imediat sub rebordul costal, care se accentueaza cand respira si poate iradia in spate. Medical, ceea ce descrie pacientul este o colica biliara. Cauzele declansarii colicii biliare pot fi reprezentate de alimentele care contracta colecistul (lapte gras, frisca, maioneza, smantana, cafea, ciocolata, prajeli etc.). Acestea sunt doar cateva dintre alimentele care pot agrava durerea, mergand pana la interventie chirurgicala de urgenta cu extirparea colecistului.

 

Colica biliara, cea mai comuna afectiune

Expresia des intalnita in randul pacientilor, „ma doare ficatul”, este impropriu folosita. Persoana acuza de fapt o colica biliara, una dintre cele mai frecvente afectiuni in randul populatiei, indiferent de varsta si sex. Colecistul secreta in permanenta bila, care se elimina in momentul in care alimentele ingerate ajung in duoden. Atunci cand mancam mai mult dupa ce am tinut post sau dieta, cantitatea de bila eliminata va fi mult mai mare, motiv pentru care pacientul percepe o secretie in cavitatea bucala (clinic tradus printr-un reflux de bila in esofag) si acuza sindrom diareic.

 

Steatoza hepatica sau „ficatul gras”

Ficatul poate deveni dureros numai atunci cand capsula care il inveleste este destinsa (capsula Glison), situatie aparuta in diverse cauze de hepatomegalie. Ne vom opri asupra uneia dintre acestea, si anume steatoza hepatica sau „ficatul gras” in stadii avansate (diagnosticata ecografic) care, in functie de etiologie, poate fi alcoolica sau non-alcoolica.

Pragurile de risc definite de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) privind consumul de alcool sunt de 21 de pahare pe saptamana la barbati (aproximativ 3 pe zi, fara a depasi 5 pahare la o ocazie) si 14 pe saptamana la femei (aproximativ 2 pahare pe zi). Riscul de ciroza alcoolica creste la peste 30 g de alcool pe zi la femei si la peste 50 g la barbati, pe o perioada de cel putin 10 ani la femei si 15 ani la barbati.

 

Iata cum mentineti ficatul sanatos

Este foarte important ca pacientul sa previna aparitia „ficatului gras”, tradus clinic prin steatoza hepatica deoarece, in timp si netratat, poate evolua spre steatohepatita si, in final, ciroza hepatica.

  • Determinarea profilului lipidic (trigliceride, colesterol), a enzimelor hepatice si a glicemiei trebuie realizata cel putin o data pe an sau cand greutatea corporala a avut de suferit. Atat cresterile, cat si scaderile acestor analize constituie un semnal de alarma care ar trebui sa determine pacientul sa se prezinte la medicul gastroenterolog pentru analize amanuntite.
  • Dieta si orarul meselor sunt extrem de importante atat pentru buna functionare a ficatului, cat si a intregului organism.
  • Renuntarea la fumat.
  • Mentinerea unei greutati optime sunt doua masuri necesare pentru a reduce sau preveni lezarea hepatica.
  • Evitarea consumului excesiv de alcool. Baut zilnic, alcoolul atrage acumularea de produsi cu actiune toxica asupra ficatului.

Cele mai intalnite afectiuni in practica medicului gastroenterolog sunt hernia gastrica transhiatala, boala de reflux gastro-esofagian si steatoza hepatica. Acestea pot fi prevenite printr-o alimentatie echilibrata si respectarea orarului meselor.

 

Dr. Mihaela Mocanu

Medic specialist gastroenterologie

Clinica Gral Medical

www.gralmedical.ro

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.