Revista care te menține sănătos

Afecțiuni ale ficatului

8 lucruri care distrug ficatul

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
14 august 2017
Share
8 lucruri care distrug ficatul

Rolul principal al ficatului este reprezentat de filtrarea sangelui ce vine din tractul digestiv, inainte de a trece in restul corpului. De asemenea, ficatul detoxifica substantele chimice si metabolizeaza medicamentele.

In plus, ficatul produce importante proteine pentru coagularea sangelui si pentru alte functii. Aflati care sunt obiceiurile nesanatoase care distrug ficatul.

Zaharul

Zaharul nu este bun pentru organism, in general, incepand cu dantura si terminand cu ficatul. Acesta utilizeaza un tip de zahar, denumit fructoza, pentru a crea grasime. O cantitatea prea mare de zahar rafinat duce la acumularea de grasime la nivelul acestuia, ce duce la aparitia bolilor hepatice.

Monoglutamatul de sodiu

Este utilizat pentru a potenta gustul majoritatii produselor in industria alimentara, de la chipsuri la bauturi si mezeluri. Unele studii arata ca aceasta substanta chimica favorizeaza acumularea de grasime si inflamatia ficatului, ce duce la boala hepatica non-alcoolica si la  cancer de ficat.

Anumite suplimente din plante

Doar pentru faptul ca pe eticheta scrie „natural” nu inseamna ca este si sigur. Un pericol real este reprezentat de kava kava, o planta ce poate ameliora simptomele menopauzei si ajuta la relaxare. Studiile au aratat ca aceasta poate incetini functiile ficatului, ducand la hepatita si insuficienta hepatica. Unele tari au interzis aceasta planta, insa este recomandat sa discutati cu medicul inainte de a lua orice tip de supliment alimentar pe baza de plante.

Vitamina A in exces

Vitamina A se intalneste in oua, lapte, fructe si legume, in special in cele de culoare rosie, portocalie si galbena. Putem intalni vitamina A si in multe suplimente, mai ales pentru faptul ca aceasta imbunatateste vederea, intareste oasele si sistemul imunitar. Insa, in doze mari, vitamina A este toxica pentru ficat. Nu este recomandat sa luati mai mult de 10.000 UI (unitati internationale) de vitamina A pe zi.

Afectiuni asociate cu obezitatea

8 lucruri care distrug ficatul

Obezitatea

Kilogramele in plus pot duce la acumularea de grasime la nivelul celulelor hepatice, fapt ce favorizeaza aparitia bolii hepatice non-alcoolice. In timp, tesutul cicatriceal il poate inlocui pe cel sanatos (afectiune denumita ciroza). Persoanele supraponderale sau obeze, cele aflate la varsta a doua sau care au diabet, prezinta un risc mare de dezvoltare a acestei boli. Un stil de viata sanatos, bazat pe o dieta echilibrata si exercitii fizice, poate ameliora aceasta afectiune.

Bauturile carbogazoase

Un studiu efectuat pe un grup de persoane cu boala hepatica non-alcoolica, incluzand greutatea, cantitatea de grasime din sange, prezenta diabetului, a aratat ca 80% dintre acestea consuma doua sau mai multe bauturi carbogazoase pe zi. In aceasta categorie intra si bauturile light, deoarece indulcitorii artificiali pot fi la fel de daunatori.

Antidepresivele

In cazuri rare, antidepresivele pot afecta ficatul, chiar daca le luati pentru o scurta perioada de timp. Persoanele varstnice sau cele care iau deja multe medicamente au un risc mai mare, deoarece exista sanse ca ficatul lor sa fie deja distrus. Daca luati antidepresive, discutati cu medicul in legatura cu doza recomandata, precum si in legatura cu principalele simptome de boala de ficat pe care trebuie sa le observati.

Grasimile saturate

Se intalnesc in majoritatea produselor ambalate sau in cele de patiserie. O dieta ce contine prea multe grasimi saturate nu numai ca duce la obezitate, dar cauzeaza si boli hepatice.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.