Revista care te menține sănătos

Afecțiuni ale ficatului

Cauze frecvente care duc la deteriorarea ficatului

Dr. Oana Maria Stanciu, medic specialist geriatrie și gerontologie; [email protected]
29 noiembrie 2021
Share
Cauze frecvente care duc la deteriorarea ficatului

Ficatul este cel mai mare organ intern al corpului, localizat in cavitatea abdominala, la nivelul hipocondrului drept. Ficatul joaca un rol important in procesele metabolice ale organismului. Desi are o capacitate de regenerare extraordinara, leziunile repetate contribuie la aparitia celor ireversibile, a insuficientei hepatice si, implicit, a bolilor hepatice cronice.

In prezent, exista peste 100 de afectiuni care pot afecta ficatul. Unele persoane le mostenesc de la parinti (boli ereditare), in timp ce altii dezvolta aceste afectiuni pe parcursul vietii, ca rezultat al expunerii la virusuri, toxine sau la un stil de viata dezordonat. Un regim alimentar sarac in nutrienti, cresterea in greutate, lipsa activitatii fizice, nivelul crescut de colesterol din sange, afectiunile cardiace si diabetul cresc riscul de aparitie a bolii hepatice acute sau cronice. Descoperiti cauzele care duc la deteriorarea ficatului.

Obezitatea

Este asociata cu riscul de boala a ficatului gras non-alcoolic (steatoza hepatica). Aceasta afectiune reprezinta o problema de sanatate publica importanta, din cauza cresterii numarului de persoane afectate. In plus, steatoza hepatica non-alcoolica este asociata cu un risc marit de aparitie a dislipidemiei si a hipertensiunii arteriale.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar HepatoSuport care menţine sănătatea sistemului hepato-biliar, protejează ficatul şi păstrează capacitatea naturală de regenerare a acestuia.

Acetaminofenul

Este o substanta din medicamente ce ajuta la ameliorarea durerilor de spate, de cap sau a racelilor. O doza prea mare din aceasta substanta poate afecta serios ficatul. Discutati cu medicul inainte de a lua acetaminofen, pentru a stabili exact doza de care aveti nevoie pe zi.

Afectiunile ereditare

Mostenirea genetica joaca un rol important in aparitia afectiunilor hepatice. Hemocromatoza este o afectiune ereditara cauzata de acumularea excesiva a fierului in organism. Este mai frecventa la barbati decat la femei. In timp, poate evolua pana la aparitia cirozei si a insuficientei hepatice.

Vaccinurile pentru hepatita A si B: ce trebuie sa stiti?

inainte-de-Hepatita

Hepatita

Reprezinta inflamatia ficatului, provocata de o infectie virala sau de consumul de alcool, medicamente etc. In Romania, hepatita virala este cauzata cel mai des de infectia cu virus hepatic A (VHA), virus hepatic B (VHB) si virus hepatic C (VHC). Infectia cu aceste virusuri poate duce la aparitia hepatitei acute, cu simptome precum: stare generala de rau, icter, oboseala, greata, durere abdominala. In plus, infectia acuta cu VHB si VHC poate duce la infectii cronice. Pacientii diagnosticati cu hepatita virala cronica pot dezvolta numeroase complicatii – ciroza, carcinom heptocelular etc.

Bolile autoimune

Hepatita autoimuna este o boala autoimuna care determina aparitia inflamatiei si a leziunilor hepatice. Este mai frecventa la femei si la persoanele diagnosticate cu alte boli autoimune – poliartrita reumatoida, tiroidita, colita ulcerativa, sindrom Sjogren etc.

Sindromul Sjögren: cum putem ameliora semnele si simptomele

Alcoolul

Ramane principalul factor de risc incriminat in aparitia afectiunilor hepatice. Ciroza hepatica alcoolica este cea mai frecventa boala hepatica asociata cu un consum de alcool in exces. Persoanele care beau mai mult de 5 pahare pe zi de alcool (40-80 g/zi pentru barbati si 20-40 g/zi pentru femei) timp de cel putin 10-12 ani au un risc crescut de a dezvolta ciroza hepatica.

Sfatul specialistului

Sanatatea ficatului poate fi pastrata usor, prin adoptarea si respectarea unui stil de viata echilibrat. Alegeti cu atentie alimentele, sa fie, pe cat posibil, de calitate, cat mai naturale, fara coloranti sau conservanti. Totodata, fructele si legumele trebuie spalate foarte bine inainte de consum. Sunt recomandate exercitiile fizice constante si consumul moderat de alcool.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.