Revista care te menține sănătos

Afecțiuni ale ficatului

Steatoza hepatica sau „ficatul gras” – cauze si tratament

14 august 2017
Share
Steatoza hepatica sau „ficatul gras” – cauze si tratament

Ficatul este cel mai mare organ intern al corpului, cu rolul de a procesa tot ceea ce mancam sau bem si de a filtra substantele nocive din sange. Steatoza hepatica este un termen care descrie acumularea grasimii in tesuturile ficatului, ceea ce ingreuneaza buna functionare a acestuia. Steatoza hepatica mai este cunoscuta si sub denumirea de „ficat gras”.

Este foarte important de stiut ca diabetul zaharat, consumul de alcool si dezechilibrele alimentare sunt doar cativa dintre factorii care favorizeaza dezvoltarea acestei afectiuni. Desi este normal ca ficatul sa prezinte unele grasimi, acestea nu trebuie sa depaseasca mai mult de 5-10% din greutatea organului.

Exista doua tipuri principale de „ficat gras”: steatoza alcoolica si steatoza non-alcoolica. Singura diferenta intre cele doua este consumul de alcool.

Care sunt simptomele „ficatului gras”?

In general, steatozei hepatice nu ii sunt asociate anumite simptome. Insa, de cele mai multe ori, se instaureaza oboseala sau disconfortul abdominal, greata si varsaturile persistente. Excesul de grasime poate provoca inflamarea ficatului, ceea ce duce la scaderea apetitului, pierderea in greutate, slabiciunea si confuzia.

Cauzele steatozei hepatice

Consumul excesiv de alcool este cea mai frecventa cauza a „ficatului gras”. In afara de alcoolism, alte cauze ale steatozei hepatice includ: obezitatea, hiperlipidemia sau nivelul ridicat de grasimi in sange, diabetul, scaderea brusca in greutate si factorii genetici.

Cum poate fi diagnosticata steatoza hepatica?

Exista mai multe metode prin care poate fi depistat „ficatul gras”:

  • Examen clinic. In cazul in care ficatul este inflamat, medicul il poate detecta prin examinarea abdomenului.
  • Analize de sange. Medicul poate constata printr-un test de sange daca enzimele hepatice sunt mai mari decat in mod normal.
  • Ecografie. Existenta grasimii pe ficat poate fi depistata cu ajutorul ecografiei abdominale.
  • Biopsie hepatica. Este cea mai sigura modalitate de a depista steatoza hepatica si cauza exacta a aparitiei acesteia.

Diabetul si steatoza hepatica

Steatoza hepatica sau „ficatul gras” – cauze si tratament

Tratamentul steatozei hepatice

Nu exista un medicament sau o interventie chirurgicala pentru a trata „ficatul gras”, insa puteti controla simptomele. In schimb, este necesar sa adoptati un stil de viata bazat pe un regim alimentar echilibrat, dar sa includeti si un program de exercitii fizice.

Prin dieta este importantsa controlati atat nivelul colesterolului, cat si pe cel al zaharului din sange si sa evitati consumul de bauturi alcoolice.

Se recomanda consumul alimentelor bogate in proteine, cu un aport mic de grasimi si glucide,  precum carnea de pui sau peste, consumul de fructe si legume proaspete, dar si pe cel al cerealelor integrale. Consumul carnii de porc sau de oaie, al alimentelor prajite si al mezelurilor este interzis.

Dintre tratamentele naturiste, ceaiul de anghinare este cel mai indicat, deoarece ajuta la diminuarea grasimii acumulate in tesuturile ficatului.

Pe langa dieta, este recomandat un program de exercitii fizice de minimum 30 de minute pe zi. Dintre acestea, indicate sunt urcatul scarilor, mersul pe jos sau cu bicicleta, care cresc masa musculara si sensibilitatea tesuturilor la insulina si, nu in ultimul rand, care va ajuta sa pierdeti in greutate.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.