Revista care te menține sănătos

Digestie

Boala de reflux gastro-esofagian – 5 sfaturi sa scapati de arsurile la stomac

Cristina Ionescu; sursa: www.health.com
8 ianuarie 2019
Share

Boala de reflux gastro-esofagian este destul de des intalnita, iar 40% dintre pacienti pot avea simptome chiar si atunci cand sunt tinuti sub observatie. Din fericire, exista lucruri pe care le puteti face pentru a preveni si a reduce simptomele. Afectiunea este cauzata de refluxul acidului si sucurilor gastrice in esofag.

Simptomele specifice bolii de reflux gastro-esofagian sunt senzatia de arsura persistenta si gust acru sau amar. Pot fi resimtite si dureri retrosternale, probleme la inghitire, senzatia de corp strain in gat, respiratie urat mirositoare, acuze din sfera ORL sau tuse cronica.

Asigurati-va ca luati tratamentul in mod corect

Cine nu stie cum si cand si ia medicamentele, ar fi bine sa-si sune imediat medicul pentru instructiuni specifice. De obicei, inhibitorii pompei de protoni se administreaza cu 30-60 de minute inainte de micul dejun, potrivit medicului David A. Johnson de la Eastern Virginia Medical School din Norfolk, Virginia. Cu toate acestea, unii oameni iau doua doze pe zi pentru a preintampina simptomele pe timp de noapte, adauga el.

Nu mancati mult odata

Este ideal sa mancati de mai multe ori pe zi, insa cantitati mici, dar nu seara tarziu. Daca totusi acest lucru se intampla, nu mergeti la culcare in urmatoarele doua-trei ore, deoarece pozitia orizontal nu va face bine. Pentru a evita simptomele pe timp de noapte, doctorul Johnson mai sugereaza sa dormiti pe o perna mare, astfel incat trunchiul superior sa fie mai ridicat decat restul corpului.

Dati jos cateva kilograme

Un studiu efectuat in 2006 si publicat in New England Journal of Medicine arata ca femeile supraponderale si obeze au un risc de doua-trei ori mai mare sa prezinte simptomele bolii de reflux gastro-esofagian decat cele slabe.

Apelati la tratament specific

Specialistii recomanda pacientilor un blocant H2 atunci cand simptomele isi fac simtita prezenta. Acest lucru pare sa le dea un control mai bun asupra acestei probleme de sanatate.

Descoperiti cauza care declanseaza simptomele refluxului gastroesofagian

Daca observati ca ceapa sau alimentele picante provoaca starea de rau, incercati fie sa le consumati cat mai rar, fie aveti grija sa va luati pastilele de fiecare data cand le consumati pentru a preveni aparitia semnelor.

 

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.