Revista care te menține sănătos

Digestie

Bolile inflamatorii intestinale si afectiunile inimii: ce legatura exista

Dr. Oana Maria Stanciu, medic specialist geriatrie și gerontologie; [email protected]
28 martie 2019
Share
Bolile inflamatorii intestinale si afectiunile inimii: ce legatura exista

Boala inflamatorie intestinala este un termen care descrie diferite afectiuni caracterizate prin inflamatia cronica a tractului gastrointestinal, cele mai frecvente fiind boala Crohn si colita ulcerativa. Datele unui studiu publicat recent afirma ca persoanele diagnosticate cu boala inflamatorie intestinala au un risc crescut de a dezvolta afectiuni cardiovasculare.

Termenul de boala inflamatorie intestinala (BII) este utilizat pentru a descrie mai multe afectiuni care implica un proces inflamator cronic localizat la nivelul intregului tract digestiv in cazul bolii Crohn si doar la nivelul intestinului gros (colon) in colita ulcerativa. O alta problema de sanatate cu care se confrunta acest tip de pacienti este aparitia complicatiilor vasculare. Datele unui studiu realizat in SUA, publicat la sfarsitul anului trecut, au aratat o probabilitate mai mare de atac de cord printre cei cu boala inflamatorie intestinala.

Factor nou de risc cardiovascular

Riscul crescut de atac de cord la persoanele cu BII s-a mentinut chiar si dupa ajustarea statistica a factorilor de risc cardiovascular, cum ar fi varsta, hipertensiunea arteriala, diabetul zaharat, colesterol ridicat. De aceea, autorii studiului sunt de parere ca BII ar trebui recunoscuta ca factor de risc de sine statator pentru dezvoltarea bolilor de inima. Iar pacientii cu BII ar trebui testati periodic in acest scop pentru a-si modifica factorii de risc cardiovascular.

Modificarea factorilor de risc presupune efectuarea unui program regulat de exercitii, scaderea in greutate in caz de obezitate, renuntarea la fumat etc. Persoanele cu diabet zaharat, hipertensiune arteriala si colesterol ridicat ar trebui sa mearga periodic la medicul specialist.

Acelasi tip de boala, risc diferit

In cadrul studiului, cercetatorii americani au analizat cinci ani de inregistrari medicale dintr-o baza de date de 29 milioane de pacienti adulti. Dintre acestia, 158.750 (0,55 %) aveau boala Crohn si 131.680 (0,45%) aveau colita ulcerativa. Datele au aratat ca cei fara BII au inregistrat cel mai mic procent de infarct miocardic (3%), in timp ce procentul a fost mai mult decat dublu pentru cei cu colita ulcerativa (6,7%) si boala Crohn (8,8%).

Dupa ajustarea pentru varsta, rasa, sex si factorii traditionali de risc cardiovascular, pacientii cu BII au avut o probabilitate de 25% mai mare de a avea un atac de cord in comparatie cu pacientii fara BII.

Riscul mai mare in randul pacientilor cu boala Crohn se poate explica prin faptul ca aceasta boala este mai agresiva si raspandita decat colita ulcerativa. Pe baza cercetarilor anterioare, oamenii de stiinta au mentionat ca riscul cel mai mare de evenimente cardiovasculare este in timpul perioadelor active/acute ale bolilor, acest risc scazand in timpul perioadelor de remisie.

Pacientii tineri, risc mai mare

Pentru pacientii mai tineri, intre 30 si 34 ani, BII a fost asociata cu un risc de atac de cord de 12 ori mai mare comparativ cu cei fara aceasta boala. Riscul scade odata cu varsta, fiind de doar 2 ori mai mare in grupul de pacienti cu BII, dupa varsta de 65 de ani. Acest lucru se poate explica prin faptul ca la varste mai mici aceste boli sunt mai agresive si debilitante.

Totusi, studii viitoare sunt necesare pentru a intelege mai bine riscul la populatia mai tanara a pacientilor cu BII si pentru a explora beneficiul folosirii medicamentelor antiinflamatoare pentru managementul riscului cardiovascular la acesti pacienti.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.