Revista care te menține sănătos

Alergii și intoleranțe

Care sunt semnele unei alergii alimentare?

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
28 martie 2014
Share

Alergia alimentara reprezinta o reactie anormala de aparare a organismului dupa ingestia unui aliment. Simptomele ce pot aparea includ furnicaturi la nivelul gurii, mancarimile sau eruptiile la nivelul pielii. Insa, pentru unele persoane, alergia poate fi grava, chiar mortala.

Alergiile alimentare apar inainte de varsta de 4 ani. La aceasta varsta, sistemul digestiv, precum si cel imunitar, nu sunt inca mature si devin, astfel, susceptibile la alergii. In situatii mai rare, unele persoane pot avea reactii alergice la aditivi alimentari, precum sulfiti, tartrazina si salicilati. Acestia pot provoca un soc anafilactic sau o criza de astm. O persoana astmatica din 100 este sensibila la sulfiti. Nu exista tratament curativ. Unica solutie consta in stoparea alimentelor alergene.

 

Ce este socul anafilactic?

Socul anafilactic este o reactie alergica grava si subita. Intr-unul din 3 cazuri, reactia anafilactica este cauzata de o alergie alimentara. Daca aceasta nu este tratata imediat, poate evolua spre soc anafilactic, ce se manifesta prin scaderea tensiunii arteriale, pierderea cunostintei si, eventual, decesul in cateva minute. Alergia la arahide, nuci, peste si fructe de mare este cea mai frecvent implicata in reactiile anafilactice.

 

Cum se pune diagnosticul de alergie alimentara?

Medicul trebuie sa puna accentul pe istoria personala si familiala a persoanei in cauza. Trebuie puse intrebari referitoare la momentul aparitiei simptomelor, la continutul meselor si gustarilor luate etc. In final, acesta completeaza diagnosticul prin efectuarea unor teste, dupa caz:

  • Care sunt semnele unei alergii alimentare?Teste cutanate. Se vor aplica pe piele o serie de solutii ce contin o cantitate mica de alergeni. Apoi, cu ajutorul unui ac, se inteapa pielea in acel loc.
  • Teste de sange. Testele de laborator pot masura cantitatea de anticorpi (imunoglobulinele E) proprii unui anume aliment.
  • Teste de provocare. Acest test consta in ingerarea progresiva a unui aliment. Acesta se practica exclusiv in spital, in prezenta unui medic alergolog.

 

Care sunt semnele si simptomele unei alergii alimentare?

Semnele alergiei apar la cateva minute dupa absorbtia unui aliment alergen (pana la 2 ore dupa). Natura si intensitatea lor variaza de la o persoana la alta. Simptomele pot include unul sau mai multe, unice sau in asociere:

  • Simptome cutanate: mancarimi, eruptii cutanate, roseata sau umflarea fetei si a membrelor.
  • Simptome respiratorii: o respiratie suieratoare, senzatie de umflare a gatului, dificultatea de a respira si senzatia de sufocare.
  • Simptome digestive: crampe abdominale, diaree, colici, greata si varsaturi.
  • Simptome cardiovasculare: paloare, puls slab, ameteli sau pierderea cunostintei.

Intr-o reactie anafilactica, simptomele sunt foarte accentuate. Pentru a se putea vorbi de un soc anafilactic, tensiunea arteriala trebuie sa fie scazuta, in asociere cu pierderea cunostintei, aritmie sau chiar deces.

 

Cine este predispus la o alergie alimentara?

  • Copiii cu eczema, astm sau urticarie.
  • Persoanele care au unul sau ambii parinti care sufera de una dintre aceste forme de alergii.
  • Aproximativ 5-15% dintre persoanele care sufera de o alergie alimentara nu au o predispozitie familiala.

Viata cu o alergie alimentara este complicata. Este recomandat sa cititi etichetele tuturor alimentelor pe care le cumparati, pentru a evita orice posibila substanta alergena. Fara exceptie, toate persoanele care au o alergie grava trebuie sa aiba in permanenta adrenalina. Daca cineva incepe sa aiba simptomele unei alergii grave, trebuie contactat serviciul de urgenta imediat.

 

Dr. Roxana Mateescu
Medic rezident geriatrie si gerontologie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.