Revista care te mentine sanatos

Stiri

Alcoolul si fumatul, principalii vinovati pentru cancerul pancreatic

16 octombrie 2012
Share

Varsta medie la care este depistat cancerul de pancreas este de 72 de ani, insa in cazul fumatorilor inraiti si al persoanelor care consuma cantitati mari de alcool, aceasta limita scade cu aproape un deceniu, se arata intr-un raport prezentat in cadrul American Cancer Society. Descoperirea se bazeaza pe rezultatele unui studiu pe 811 pacienti cu cancer pancreatic realizat de o echipa de specialisti din cadrul Universitatii din Michigan.

Participantii carora li s-a atribuit apelativul de fumatori inraiti erau cei care obisnuiau sa fumeze cel putin un pachet de tigari pe zi, iar consumul excesiv a fost asociat cu cel putin trei pahare de alcool (tarie, vin etc.) pe zi.

S-a constatat ca fumatul este un factor de risc puternic in dezvoltarea cancerului pancreatic, iar alcoolul poate provoca daune oxidative la nivelul pancreasului, proces care favorizeaza aparitia inflamatiilor si, implicit, a cancerului.

Din pacate, cancerul pancreatic este asimptomatic si, de cele mai multe ori, diagnosticarea se face in stadiile avansate de boala, atunci cand sansele de supravietuire sunt minime. Cauzele exacte ale cancerului de pancreas nu sunt pe deplin cunoscute, insa stiind factorii de risc care pot accelera sansele de aparitie putem preveni aceasta boala cumplita.

Paula Rotaru

Sursa: www.everydayhealth.com

Nota pentru articolul «Alcoolul si fumatul, principalii vinovati pentru cancerul pancreatic»:2.00/ 5 (2 voturi)
#tags   \   , ,

Lasa un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi publicata. Campurile marcate sunt obligatorii *Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Mentine-te
sanatos
in fiecare luna

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Politica de confidentialitate