Revista care te menține sănătos

Știri

600.000 de romani sufera din cauza afectiunilor reumatice

15 octombrie 2018
Share
600.000 de romani sufera din cauza afectiunilor reumatice

In contextul in care peste 600.000 de romani, dintre care 2.000 de copii, sufera de afectiuni reumatice sau musculo-scheletale, campania europeana „Don’t Delay, Connect Today” („Fara amanare! Fa o programare!”) trage de un semnal de alarma.

Cu ocazia „Zilei Mondiale de Lupta impotriva Artritelor” (12 octombrie), Liga Romana contra Reumatismului si Societatea Romana de Reumatologie, sub egida Ligii Europene impotriva Reumatismului (EULAR), au atras atentia, in cadrul Congresului National de Reumatologie, asupra faptului ca lipsa de informare si intarzierea cu care pacientii se prezinta la medic duc la intarzierea diagnosticului.

Afectiunile reumatice genereaza 50% din absenteismul la locul de munca

Potrivit unui studiu realizat in tara noastra, 65% dintre respondenti au afirmat ca nu au fost niciodata la medicul reumatolog, iar 77% sustin ca au resimtit dureri de spate in ultimele 12 luni. Campania „Don’t Delay, Connect Today” face apel atat la intreaga comunitate medicala, cat si la persoanele direct afectate de boli reumatice si musculo-scheletale, pentru a imbunatati intelegerea acestor afectiuni.

„Continuam eforturile de imbunatatire a gradului de constientizare si acces timpuriu la diagnostic si ingrijire de specialitate pentru persoanele afectate de boli reumatice si musculo-scheletale. Diagnosticul precoce, trimiterea la medicul reumatolog si accesul la cele mai noi si eficiente tipuri de tratament pot duce la imbunatatirea calitatii vietii acestor persoane – acesta este semnalul de alarma transmis la nivel european, prin intermediul campaniei «Don`t Delay, Connect Today!» ”, a declarat prof. dr. Ruxandra Ionescu, presedinta Societatii Romane de Reumatologie.

Aproximativ 1,7 miliarde de persoane sufera de boli reumatice si musculo-scheletale la nivel global, cu o crestere de 45% in ultimii 20 de ani. Cu un puternic impact socio-economic, acestea genereaza 50% din absenteismul la locul de munca si aproximativ 60% din rata incapacitatii permanente de munca. In tara noastra, poliartrita reumatoida, spondilita anchilozanta si artropatia psoriazica sunt cel mai intalnite afectiuni reumatice de tip inflamator.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.