Revista care te mentine sanatos

Stiri

Stresul emotional poate favoriza aparitia tulburarilor digestive

1 noiembrie 2011
Share

Stresul poate provoca probleme digestive, iar cercetatorii au si dovezi in acest sens. Se pare ca traumele emotionale si psihologice pot contribui la aparitia sindromului de colon iritabil, o afectiune care are ca manifestari durerile abdominale, constipatia si diareea.

Cercetatorii de la Clinica Mayo din Rochester, Statele Unite, au descoperit ca din 2.623 de persoane incluse in studiu, pacientii diagnosticati cu tulburari de digestie au fost cei care au experimentat mai multe traume de-a lungul vietii.

Cea mai cunoscuta forma de trauma psihologica este stresul, inamicul numarul 1 in viata de zi cu zi, care se pare ca poate activa anumiti centri nervosi care au legatura cu creierul si intestinele.

Sindromul de colon iritabil afecteaza peste un sfert din populatia lumii cu varste intre 20 si 50 de ani, femeile fiind de doua ori mai expuse acestei boli in comparatie cu barbatii.

Autorii studiului sunt de parere ca stresul emotional poate sensibiliza treptat motilitatea intestinala, favorizand aparitia unor tulburari care au drept rezultat contractii abdominale dureroase, fara a avea ce propulsa in interiorul intestinului.

Aceasta descoperire ii poate ajuta pe pacientii diagnosticati sa inteleaga unde au gresit si pe cei inca neafectati de aceasta boala sa inteleaga si sa previna aparitia tulburarilor digestive printr-o dieta echilibrata si, mai ales, prin eliminarea stresului cotidian.

Paula Rotaru

Sursa: www.livescience.com

Nota pentru articolul «Stresul emotional poate favoriza aparitia tulburarilor digestive»:5.00/ 5 (2 voturi)

Lasa un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi publicata. Campurile marcate sunt obligatorii *Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Mentine-te
sanatos
in fiecare luna

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Politica de confidentialitate