Revista care te menține sănătos

Știri

Antidepresivele luate in sarcina dubleaza riscul de hipertensiune pulmonara la bebelusi

17 ianuarie 2012
Share

Rezultatele unui studiu realizat de medicii suedezi arata ca medicamentele antidepresive administrate pe parcursul sarcinii pot expune noul-nascut la un risc dublu de hipertensiune pulmonara, afectiune destul de rar intalnita care afecteaza grav sistemul respirator.

Cercetarea a implicat colectarea de date privind nasterile inregistrate pe parcursul a zece ani, din diverse tari nordice, precum: Danemarca, Finlanda, Norvegia, Islanda si Suedia. Din cele peste 1 milion de femei care au nascut in acest interval, aproximativ 11.000 luau antidepresive in ultimele etape ale sarcinii si peste 17.000 au marturisit ca au apelat la astfel de medicamente in primele faze de sarcina.

Medicii au constatat ca aceste femei au dat nastere unor copii cu probleme respiratorii grave in proportie de 0,2%, procent destul de mic care nu ar trebui sa le ingrijoreze pe viitoarele mamici, insa care nu ar trebui neglijat.

Specialistii considera ca este mult mai important modul in care se tine sub control depresia gravidei, deoarece viata acestia poate lua o turnura ingrjioratoare daca nu apeleaza la tratament. Depresia in timpul sarcinii poate avea un impact major asupra modului in care gravida se alimenteaza sau pot exista cazuri in care aceasta sa apeleze la substante mult mai periculoase. In aceste conditii, este indicat sa nu se renunte la antidepresive.

 

Paula Rotaru

Sursa: Health.msn.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.