Revista care te menține sănătos

Nutriție

10 alimente pentru un par sanatos

9 octombrie 2015
Share

Se spune ca frumusetea vine din interior. Si esteadevarat. Atat la propriu, cat si la figurat. Suntem obisnuite sa ne rasfatam parul cu diferite masti mai mult sau mai putin naturale, insa uitam ca sanatatea acestuia este influentata si de alimentele pe care le consumam, precum si de anumite deficite nutritionale.

Este recomandat sa procurati nutrientii esentiali din alimentatie si mai putin din suplimente. Insa, daca aveti tulburari de absorbtie sau deficite majore, discutati cu un medic pentru a gasi cele mai bune solutii. Niciun supliment alimentar nu ar trebui luat fara analize in prealabil si fara sfatul unui medic. Asadar, iata care sunt alimentele care va pot reda sanatatea si stralucirea parului.

Pestele gras

Somonul, sardinele si macroul reprezinta surse excelente de acizi grasi Omega-3. Corpul uman nu este capabil sa produca aceste grasimi sanatoase si trebuie luate din alimente sau suplimente. Acizii grasi Omega-3 protejeaza de anumite boli, insa si parul are nevoie de acestia pentru stralucire si volum.

Iaurtul grecesc

Acesta este bogat in proteine si in vitamina B5 (acid pantotenic). Vitamina B5 imbunatateste fluxul sangvin de la nivelul scalpului si ajuta la cresterea parului. De asemenea, acesta ajuta la prevenirea subtierii si caderii parului.

Spanacul

Precum multe alte legume cu frunze verzi, spanacul este bogat in numerosi nutrienti minunati. Acesta contine vitamina A, fier, beta-caroten, folati si vitamina C. Acestea lucreaza impreuna pentru sanatatea scalpului si parului, mentinand hidratarea parului si prevenind ruperea lui.

Guava

Acest fruct tropical este bogat in vitamina C, prevenind astfel ruperea parului. O cana de guava contine 377 miligrame de vitamina C. Acest numar reprezinta o cantitate de patru ori mai mare fata de doza zilnica recomandata.

Cerealele fortificate cu fier

Deficitul de fier poate duce la caderea parului. Insa puteti intalni acest nutrient important in cerealele fortificate, paste, linte si soia. Carnea de vita, in special ficatul, este foarte bogata in fier.

Pieptul de pui

Atunci cand aveti un deficit de proteine, parul poate sa nu mai creasca. Din momentul in care cresterea este oprita, iar parul incepe sa cada, puteti ajunge la anumite situatii stanjenitoare. Ca sursa de proteine este recomandata carnea de pui sau de curcan, ce contine mai putine grasimi saturate comparativ cu cea de vita sau porc.

decupat secundara alimente par sanatosCartofii dulci

Cartofii dulci sunt recomandati in cazul parului uscat si lipsit de stralucire. Acestia sunt bogati in beta-caroten, un antioxidant necesar. Organismul transforma beta-carotenul in vitamina A, ce ajuta la prevenirea uscarii parului. De asemenea, incurajeaza glandele de la nivelul scalpului sa produca sebum, ajutand, astfel, la prevenirea uscarii lui. Puteti gasi beta-caroten in legumele portocalii – morcovi, dovleac si cartofi dulci.

Scortisoara

Presarati acest condiment peste fulgii de ovaz sau in cafea. Scortisoara imbunatateste fluxul sangvin de la nivelul scalpului. O circulatie sangvina normal functionala aduce oxigen si nutrienti foliculilor pilosi.

Ouale

Necesarul de fier si proteine este asigurat de consumul de oua. Acestea sunt bogate in vitamina B7 (biotina), ce ajuta la cresterea parului. Un deficit de B7 poate duce la caderea parului. De asemenea, biotina intareste unghiile fragile care se rup usor.

Stridiile

Sunt bogate in zinc, iar atunci cand aveti un deficit in alimentatie puteti observa caderea parului, inclusiv a genelor. Celulele care determina cresterea parului se bazeaza pe zinc pentru a fi ajutate sa faca acest lucru la capacitate maxima. De asemenea, puteti gasi acest mineral benefic pentru par inclusiv in carnea de vita, crab, homar si cereale fortificate.

Dr. Roxana Mateescu

Medic rezident geriatrie si gerontologie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.