Revista care te menține sănătos

Dosar medical

Profitati de beneficiile resveratrolului!

24 decembrie 2012
Share

Cercetarile ultimilor ani au scos incetul cu incetul la iveala explicatii solide cu privire la multe dintre efectele benefice pe care produsele naturii le au asupra organismului uman. Asa a aparut un nou termen, utilizat tot mai frecvent, cel de substante fitochimice. Acesta se refera la toti compusii din plante care au un impact pozitiv asupra sanatatii.

Printre aceste substante se numara si resveratrolul, un antioxidant, care a atras initial atentia, deoarece a parut sa dezlege, in buna parte, misterul „paradoxului francez”. Desi francezii duc o viata sedentara si au o dieta bogata in grasimi saturate de origine animala, datorita consumului de vin rosu, bogat in resveratrol si alte substante antioxidante, prezinta un risc cardiovascular scazut.

Studiile epidemiologice au asociat consumul regulat de vin rosu, obicei traditional in Franta, cu o scadere a frecventei bolilor cardiovasculare. Pe masura ce studiile au avansat, s-a aratat clar ca nu doar vinul este o sursa de resveratrol.

 

Resvetarolul – puternic antioxidant

In primul rand, este vorba de o substanta antioxidanta cu efect de neutralizare a radicalilor liberi si a altor substante pro-oxidative. Resveratrolul ajuta la ameliorarea leziunilor induse de iradiere,inclusiv cele minore, cauzate de expunerea pielii la radiatii ultraviolete. In decembrie 2007, un studiu a aratat ca protejeaza si celulele pulmonare epiteliale fata de stresul oxidativ indus de substantele din fumul de tigara.

 

Resveratrolul are si actiune anticanceroasa

Studii diverse au indicat ca resveratrolul ar avea si o activitate anticanceroasa.

O celula poate suferi leziuni la nivelul ADN-ului sub actiunea unor factori agresivi (de exemplu, razele UV). In mod obisnuit, aceasta incearca sa repare modificarea, iar daca acest lucru nu este posibil, moare. In conditii patologice, celula nu urmeaza niciunul dintre itinerariile de mai sus, mutatia ramane si poate contribui la aparitia unui cancer. Resveratrolul are capacitatea de a inhiba inmultirea si de a induce decesul celulelor canceroase. Utilizarea experimentala a acestei substante a scazut multiplicarea unui mare numar de linii celulare canceroase umane (de san, prostata, stomac, colon, pancreas, tiroida).

 

Resvetarolul este folosit in prevenirea si tratarea bolilor de inima

O provocare importanta in patologia contemporana o reprezinta bolile cardiovasculare. De aceea, resveratrolul a fost investigat si din punctul de vedere al profilaxiei si/sau tratamentului acestor afectiuni. Un studiu efectuat pe soareci a indicat ca doze dietetice mici de resveratrol scad declinul functiei cardiace odata cu inaintarea in varsta, oferind dovezi histologice ale reducerii aterosclerozei si ale cresterii distensibilitatii aortei (capacitatea vaselor de a-si modifica volumul).

 

Resveratrolul reduce nivelul colesterolului „rau”

Resveratrolul reduce nivelul crescut al colesterolului „rau” (LDL-colesterol) si al trigliceridelor. Inhiba agregarea plachetara si scade vascozitatea sangelui, prevenind aparitia trombozelor. De asemenea, sustine productia de oxid nitric care relaxeaza si dilata arterele, ajutand la mentinerea valorilor normale ale tensiunii arteriale.

 

Este benefic si in cazul unor afectiuni degenerative

Resveratrolul se dovedeste o substanta cu potential si in prevenirea si tratarea unor afectiuni degenerative ale sistemului nervos. Astfel, el are efecte antiparkinsoniene si poate fi folosit in profilaxia bolii Alzheimer, desi dozele la care s-au obtinut efecte pozitive au fost cu mult mai mari decat cele disponibile in mod obisnuit.

 

Resveratrolul, sursa longevitatii

Despre resveratrol s-a spus ca ar fi si una dintre cheile catre o longevitate substantial marita. Astfel, s-a remarcat ca restrictia calorica este capabila sa prelungeasca speranta de viata. Recent, oamenii de stiinta au evidentiat un alt efect al substantei de care discutam, cel de a diminua glicemia la animalele de experienta diabetice si de a interveni in instalarea si evolutia diabetului zaharat. In acest caz, resveratrolul ar putea actiona si pe calea activarii proteinelor care regleaza cai esentiale in metabolism, fiind un compus activator al acestora.

 

Strugurii, alunele si fructele de padure, bogate in resveratrol

Sursele de resveratrol sunt cele alimentare si suplimentele. In ceea ce priveste alimentele, substanta se gaseste in struguri (doar in coaja si in cantitati diferite in functie de soi, regiune si expunerea la infectii fungice), in vin, alune, fructe de padure din familia Vaccinum (coacaze rosii si negre, afine, merisoare). Nivelul de resveratrol din vin depinde de durata perioadei in care vinul vine in contact cu cojile strugurilor. De aceea, vinurile albe si rose au mai putin resveratrol decat vinurile rosii. De retinut ca vinul rosu are un continut bogat de polifenoli cu actiune sinergica, resveratrolul fiind doar unul dintre acestia.

 

Puteti folosi cu incredere si suplimente pe baza de resveratrol

Suplimentele cu resveratrol contin extracte din plante (cel mai frecvent, radacina plantei Polygonum cuspidatum), precum si extracte de vin si strugure negru. Dozajul suplimentelor variaza (10-50 mg de resveratrol). Nu se cunosc efectele adverse sau toxice consecutive administrarii de resveratrol, dar tinand seama de efectele produsului, el trebuie indicat cu precautie in combinatie cu medicamentele anticoagulante si antiagregante, sau cu cele metabolizate de citocromul P450 (antihipercolesterolemiante, antiaritmice, imunosupresante, antihistaminice etc.).

Resveratrolul intareste peretii vaselor, prevenind fragilitatea vasculara, poate fi folosit ca adjuvant in perioadele de recuperare si convalescenta si are efecte tonice asupra pielii.

 

Ce ne recomanda specialistul?

Daca se poate trage o concluzie la toate informatiile oferite de literatura de specialitate despre resveratrol, atunci aceea este ca substanta are efecte absolut miraculoase de care putem beneficia atat printr-o dieta adecvata, cat si prin adaugarea unor suplimente care sa furnizeze organismului o cantitate optima de resveratrol.

 

Dr. Corina-Aurelia Zugravu,

Specialist igiena alimentatiei si nutritie,

[email protected]

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.