Revista care te menține sănătos

Recuperare medicală

Yoga pentru ameliorarea simptomelor osteoartritei

23 februarie 2012
Share

Daca sunteti in cautarea unor miscari sau exercitii care sa va usureze durerile din osteoartrita si sa va recapatati flexibilitatea, yoga este exact ceea ce cautati. Aceste exercitii pentru minte si trup reprezinta o tehnica extrem de populara, pentru ca este usoara, reduce stresul si amelioreaza durerile articulare. Osteoartrita este cea mai comuna forma de artrita, ce duce de la degradarea pana la disparitia cartilajului articular.

In urma unui studiu la care a participat un grup de 75 de persoane cu osteoartrita, s-a constatat ca cei care practicau yoga de doua ori pe saptamana intr-un grup organizat si o data pe saptamana pe cont propriu au prezentat imbunatatiri semnificative, atat din punct de vedere fizic, cat si din punct de vedere psihic.

HATHA YOGA este benefica persoanelor care sufera de probleme cu spatele si include exercitii usoare de respiratie, precum si practicile yoga de baza. Osteoartrita si fibromialgia sunt doua afectiuni ce pot beneficia de pe urma acestor exercitii.

VINIYOGA. Aceasta disciplina yoga se bazeaza pe coordonarea respiratiei si a miscarilor. Practicata in mod individual, este recomandata persoanelor cu artrita care doresc sa faca aceste exercitii pe cont propriu.

Insa, cu cat mai avansate sunt formele de yoga, cu atat mai putin sunt recomandate persoanelor care au osteoartrita. Printre acestea, se numara:

  • ANANDA. Perioadele lungi de meditatie pot fi dificile pentru persoanele cu osteoartrita, asa ca acest tip de yoga nu este recomandat.
  • ASHTANGA implica miscarea continua, iar exercitiile sunt foarte obositoare. Rigoarea fizica este cea care va poate impiedica sa abordati acest tip de yoga daca suferiti de osteoartrita.
  • BIKRAM. Numita si yoga „fierbinte”, Bikram nu este recomandata persoanelor cu artrita, deoarece se practica intr-o camera incalzita, iar caldura poate fi periculoasa.
  • KUNDALINI este o combinatie intre respiratie, meditatie si posesie, iar oamenilor care sufera de osteoartrita li se poate parea destul de greu.

Daca vreti sa va apucati de yoga atunci cand aveti osteoartrita, este bine ca un instructor sa va supravegheze, pentru ca miscarile sa fie facute corect. Exista carti si DVD-uri specializate care sunt dedicate acestor tehnici, insa este mult mai indicat sa le faceti in locuri specializate. Daca va hotarati sa apelati la astfel de miscari, purtati haine confortabile in timpul sedintelor de yoga. De asemenea, este indicat sa va hidratati.

Instructorul la care mergeti trebuie sa fie calificat si trebuie sa stie ca suferiti de osteoartrita, pentru ca poate fi necesara modificarea unor tehnici de respiratie si nu numai.

Ruxandra Raica

Sursa: www.everydayhealth.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.