Revista care te menține sănătos

Știri

Un test genetic ar putea prezice cancerul la san

11 mai 2012
Share

Un test genetic ar putea prezice daca femeile sunt predispuse la aparitia cancerului la san, potrivit oamenilor de stiinta de la Colegiul Imperial din Londra. Studiul demonstreaza ca riscul cancerului se poate dubla la femeile ale caror gene au fost modificate de expunerea la factorii de mediu, la radiatii, alcool, fumat.

Testul ar putea identifica persoanele cele mai expuse riscului cancerului de san, precum si altor forme de boala.

Pentru a realiza acest studiu au fost luate probe de sange de la 1.380 de femei de varste diferite care nu aveau cancer de san. Cercetatorii au investigat daca modificarea unei singure gene printr-un proces numit metilare poate prezice daca femeile prezinta risc de a se imbolnavi de cancer la san sau nu. Metilarea este un mecanism de reprogramare care permite genelor sa fie afectate de expunerea la factorii de mediu.

Femeile care prezentau cele mai mari niveluri de metilare a unei gene numita ATM erau de doua ori mai susceptibile de a dezvolta cancer la san fata de acelea cu niveluri mai mici. In urma studiului exista probabilitatea ca un simplu test de sange sa poata evalua riscul cancerului la san in avans, prin analiza modificarilor genelor unei femei.

Ruxandra Raica

Sursa: www.dailymail.co.uk

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.