Revista care te mentine sanatos

Stiri

Lipsa somnului poate imbolnavi ficatul

6 decembrie 2016
Share

Un studiu american arata ca persoanele care nu se odihnesc corect si au un ciclu de somn perturbat prezinta un risc mai mare de a suferi de boli de ficat, acestea putand fi destul de grave. Numarul cancerelor de ficat este in crestere la nivel mondial. Astfel, oamenii de stiinta de la Colegiul de Medicina din Texas, Statele Unite, au realizat un studiu pe care l-au publicat in Cancer Cell.

Inflamatia cronica a ficatului

Pentru acest studiu, expertii au studiat intreruperile de somn la soarecii de laborator si au descoperit ca „orologiul” creierului care regleaza ritmul circadian nu influenteaza doar somnul, ci si functiile metabolice. In consecinta, atunci cand ritmul circadian este perturbat (cand lucrati in ture, de exemplu), ritmul metabolic al ficatului poate prezenta disfunctii, conducand la acumulari periculoase de grasimi si acizi biliari, factori ce pot creste riscul de cancer la ficat. Soarecii cu ritm circadian perturbat au acumulat kilograme in plus si au dezvoltat boala hepatica non-alcoolica, care s-a transformat intr-o inflamatie cronica.

Ruxandra Dumitrescu

Sursa: Topsante.com

Nota pentru articolul «Lipsa somnului poate imbolnavi ficatul»:5.00/ 5 (3 voturi)

Lasa un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi publicata. Campurile marcate sunt obligatorii *Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Mentine-te
sanatos
in fiecare luna

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Politica de confidentialitate