Revista care te menține sănătos

Psihologie

Sunt timid, dar ma tratez! 2

15 aprilie 2011
Share

Teama de necunoscut, de situatii si oameni noi ne incearca pe toti, fie ca vrem sau nu sa recunoastem, pentru ca ne este teama de penibil. Persoanele timide traiesc mult mai intens astfel de momente, si nu in sensul fericit al cuvantului.

Timizilor le este frica sa fie in centrul atentiei, ca nu cumva sa fie implicati in situatii stanjenitoare sau sa para ridicoli.

Caracteristici: inhibitia, gandurile negative, stima de sine scazuta

Timiditatea este resimtita la nivel comportamental prin evitarea anumitor situatii ce presupun interactiunea cu ceilalti, prin inhibitie si pasivitate in relatiile cu acestia, expresivitate scazuta si, uneori, tulburari de vorbire. La nivel fiziologic, timidul se confrunta cu uscaciunea gurii, transpiratie, ameteala, teama de a nu pierde controlul, batai accelerate ale inimii. In tot acest timp, la nivel cognitiv, timidul este asaltat de ganduri si credinte negative, iar la nivel afectiv se lupta cu tristetea, jena, teama de evaluare negativa si o stima de sine scazuta.

Studiile de specialitate arata ca doar 15% dintre copii se nasc timizi, si atunci este normal sa ne intrebam de ce la varsta adulta regasim timiditatea in 50% dintre cazuri. Raspunsul este ca timiditatea se invata pe parcursul vietii. Cercetatorii mai arata ca nesiguranta afectiva din copilarie, ca urmare a inconstantei afective din partea parintilor, poate duce la timiditate.

Timizii racesc frecvent si sunt expusi infectiilor virale

Oamenii timizi sunt mai greu de abordat, fiind mai prudenti si mai neincrezatori. Sunt sovaitori, rezervati, precauti in afirmatii, extrem de rusinosi si sfiosi in exprimare.
Timizii cred despre ei ca nu sunt atragatori si demni de a fi iubiti. Le este aproape imposibil sa preia initiativa si se simt frustrati, nefericiti si nelinistiti. Mai mult, timiditatea produce afectiuni si in plan fizic. Cercetatorii de la Universitatea din California au descoperit ca exista o stransa legatura intre timiditate si diverse afectiuni. Asa se face ca persoanele timide racesc mai des si sunt expuse infectiilor virale pentru ca, se pare, au mai putini noduli limfatici, raspunzatori de apararea organismului impotriva infectiilor si virusurilor.

Invatati sa va puneti in valoare calitatile!

Este important sa intelegem cum se manifesta timiditatea in cazul fiecaruia dintre noi si care sunt factorii care o declanseaza. Situatiile de care fugim pot fi rezolvate doar daca sunt infruntate si daca persoana respectiva se confrunta cu cat mai multe intamplari similare. Astfel, cu timpul, timizii pot face fata cu succes oricaror situatii. Fiecare dintre noi are puncte forte si puncte slabe. Este important sa va puneti in valoare punctele forte. Nimeni nu este atent la defecte cat timp este incantat de calitati. Mai mult, doar dumneavoastra va stiti punctele slabe, ceilalti vad doar ce le aratati!

Sfaturi pentru a depasi timiditatea si a spori increderea in sine

Va oferim cateva sfaturi pentru a trece mai usor peste momentele dificile care, de cele mai multe ori, cresc timiditatea si diminueaza increderea in propria persoana:

  • Invatati sa va acceptati asa cum sunteti! Cu totii ne dorim perfectiunea, dar oamenii sunt frumosi tocmai pentru ca sunt diferiti, unici si imperfecti.
  • Centrul de interes trebuie sa fie asupra oamenilor si actiunilor din jurul dumneavoastra! Nu va concentrati excesiv pe propria persoana, ci mutati centrul de interes asupra celorlalti. Veti descoperi ca nimeni nu este perfect.
  • Incercati sa va vizualizati cat mai des in situatii in care sunteti sigur pe sine, increzatori, fericiti. Acest lucru ajuta la formarea unei perceptii mai bune despre propria persoana. Practicand exercitiul cateva minute in fiecare zi, veti incepe sa abordati cu mai putin trac interactiunile sociale, schimband in acelasi timp parerea despre sine.
  • Ganditi pozitiv! Fie ca alegeti sa ganditi pozitiv sau negativ, consumati aceeasi energie, insa beneficiile in cazul gandirii pozitive sunt numeroase. Mai mult, respingerea celorlalti nu trebuie privita ca pe o lovitura personala. Nu putem fi placuti si acceptati de toata lumea. Si noi la randul nostru respingem. Acceptati ca nu exista esecuri, ci doar feedback-uri care atrag atentia ca ne aflam pe drumul gresit. Solutia este sa schimbam ruta si sa mergem mai departe.
  • Nu va etichetati ca fiind o persoana timida, deoarece va veti comporta ca atare. Concentrati-va pe cine sunteti, nu pe cine nu sunteti!
  • Depasiti-va zona de confort! Doar incercand lucruri noi si cunoscand oameni noi va veti putea desensibiliza. In acest mod va creste si increderea in propria persoana.
  • Adoptati un stil vestimentar care sa va placa si culori care sa va avantajeze! Este demonstrat faptul ca ne simtim mult mai bine daca imbracam ceva care ne place si ne pune in valoare atuurile fizice, fie ca este vorba de culoarea ochilor, parului sau de silueta.

Loredana Ionascu,

Psiholog clinician,

www.psiholog.wordpress.com

Nota pentru articolul «Sunt timid, dar ma tratez! 2»:5.00/ 5 (2 voturi)
#tags   \  
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.