Revista care te menține sănătos

Psihologia familiei

Cura de slabire prin infometare – ce riscuri presupune

24 iunie 2014
Share

Infometarea a castigat din ce in ce mai mult teren, ajungand o moda in randul femeilor tinere. Infometarea a devenit cea mai eficienta cura de slabire. Aparent eficienta pe termen foarte scurt, dar cu efecte dezastruoase pe termen lung.

Este adevarat ca exista studii care sustin ca a manca mai putin aduce beneficii organismului, prelungind durata vietii, insa este o mare diferenta intre a manca putin si a te infometa. Aceasta diferenta o face intotdeauna medicul nutritionist. Nu noi! Nu prietena care s-a infometat si nici un blog cu sfaturi de pe internet. Nu se mai intreaba nimeni de ce aleg unele femei sa se infometeze pana lesina. Probabil este un subiect destul de mediatizat, dar fara prea mult efect. Si asta pentru ca din ce in ce mai multe fete aleg sa se infometeze.

De unde pana unde slab inseamna frumos?
Din pacate, mass-media este principalul factor ce sta la baza alegerii infometarii. Ziarele, revistele, emisiunile tv sunt pline de femei slabe spre anorexice si frumoase. Femei care vand retete de succes, iar succesul vine daca esti slab, in primul rand. Femei cu statut de persoana publica declara cu mandrie ca nu au mancat decat unul sau doua fructe toata ziua si ca tot acest chin merita din plin. Foarte multe dintre adolescentele in cautare de modele de succes adera la acest stil de viata. Stil ce le va aduce prejudicii imense in viitor. In primul rand pentru sanatate, apoi pentru imaginea de sine. Credinta conform careia valoarea ta sta in numarul de kilograme este eronata, produce multa suferinta si prezice o viata plina de diete drastice.

De la infometare la anorexie nu e decat un pas

infomatareInfometarea este periculoasa: odata inceputa, cu greu o mai putem inlatura. Vazand ca obtinem rezultate, apelam iar si iar la „metoda-minune” fara a ne gandi la consecinte. Si apoi dorinta de a fi apreciati, placuti, admirati este mult mai mare decat teama ca infometarea ne poate imbolnavi. De aici pana la anorexie nu mai este decat un pas.

Si mai periculos este ca, in ciuda faptului ca suntem slabi, ne dorim sa fim si mai slabi, iar pentru asta mancam din ce in ce mai putin, daca mai e posibil asa ceva. Un alt efect al infometarii este ca ne lasa fara vlaga, energie, ne fura vitalitatea si dorinta de a ne bucura de viata. Ne modifica perceptia, ne transforma. Devenim obsedati de kilograme, fiecare gram in plus este capabil sa ne produca un atac de panica. Obsesia se poate extinde asupra tuturor actiunilor ce implica hranirea.

Ne afecteaza atat psihic, cat si fizic

Privarea de hrana ne afecteaza intreaga viata, desi n-am zice. Pe termen lung ne afecteaza capacitatea de concentrare, ne izoleaza, pentru ca ne incapatanam la un moment dat sa stam departe de sfaturile bine intentionte ale celor din jurul nostru. Infometarea mai produce si tulburari ale somnului, iritabilitate crescuta, furie, uneori, pierderea interesului pentru activitatea sexuala. Cu alte cuvinte, infometarea nu are doar efecte asupra sanatatii fizice, ci si asupra mentalului si emotionalului.

Infometarea este mai intalnita in randul femeilor decat al barbatilor, desi sunt si barbati care refuza sa se alimenteze pentru a-si mentine greutatea in graficul trendului. Pentru ca este un trend. Anorexic si frumos! Sau poate ar fi mai corect anorexica si frumoasa!  

Psiholog Loredana Andrei
www.psihologinconcediu.ro

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.