Revista care te menține sănătos

Psihologie

Tulburarile de alimentatie: ce se ascunde in spatele lor

Psihoterapeut Viorel Nedelcu, Centrul Medical Bellanima
5 aprilie 2018
Share
Tulburarile de alimentatie: ce se ascunde in spatele lor

Tulburarile de alimentatie se caracterizeaza printr-o perturbare persistenta a consumului sau comportamentului legat de consumul de alimente, ce are ca rezultat consumul modificat sau absorbtia alimentelor si care afecteaza in mod semnificativ sanatatea fizica sau functionarea psihosociala.

Exista o presiune semnificativa exercitata constant pe marginea unui standard de frumusete specific vremurilor noastre, intens mediatizat in fiecare zi prin social media si tot ce inseamna promovare prin imagine, de a arata bine, de a fi intr-o forma cat mai supla. Partea cea mai vizibila a acestei presiuni este in special imaginea femeii cu o greutate subponderala, ca un ideal aspirational care asigura succesul. Desi tulburarile alimentare afecteaza o paleta larga de persoane si nu tin cont de varsta sau gen, cu toate acestea, pacientul tipic cu tulburare de comportament alimentar este educat, de sex feminin, cu un bun nivel economic.

Frustrante si dificile de tratat

Tulburarile de alimentatie, cum ar fi anorexia nervoasa si bulimia nervoasa, sunt printre cele mai frustrante si dificile de tratat. Din cauza stigmatizarii sau a perceptiilor gresite, persoanele cu tulburari de alimentatie evita sa solicite ajutor. Tulburarile de alimentatie pot fi extrem de oscilante. De exemplu, persoanele care sufera de o tulburare de alimentatie pot reduce grav cantitatea de alimente pe care o consuma sau pot consuma o cantitate neobisnuit de mare de alimente. O alta trasatura specifica tine de preocuparea pentru greutatea corporala, fiind extrem de ingrijorati de greutatea sau forma lor.

Perceptie eronata

Cele mai cunoscute forme de tulburare alimentara sunt anorexia si bulimia. Persoanele cu anorexie nervoasa se percep ca supraponderale, chiar daca greutatea lor este foarte scazuta. Cei care sufera de bulimie nervoasa mananca cantitati neobisnuit de mari de alimente pentru a compensa prin purjare (varsaturi, laxative sau diuretice), post sau exercitii excesive. Persoanele care sunt dominate de impulsul de a manca din placere, de a rontai, asociind acest comportament cu uitatul la televizor sau gaming, tind sa devina adesea supraponderale sau chiar obeze.

Rezultatul final poate fi fatal

Un alt aspect particular tine de faptul ca, de multe ori, tulburarile de alimentatie sunt asociate cu depresia, abuzul de substante sau tulburarile de anxietate. De obicei, aceste tulburari sunt mai frecvente in timpul adolescentei, avand consecinte ulterioare, care pot aparea mai devreme sau mai tarziu. Diferentiat, persoanele anorexice sunt cel mai putin susceptibile sa solicite sau sa urmeze tratament. Din acest motiv, in unele situatii poate deveni fatal, intr-un fel foarte insidios, daca cei apropiati nu sesizeaza urgenta. Anorexia si bulimia pot fi diferentiate si in raport cu schimbarea cautata sau chiar obtinuta.

inainte-de-Rolul-relatiei-cu-parintii

Rolul relatiei cu parintii

Simptomele tulburarii de alimentatie pot fi expresia unui pattern (tipar) al impulsului si al reglarii afectului. Din perspectiva personalitatii, persoanele cu bulimie nervoasa pot avea o problema de impulsivitate si control, iar persoanele cu anorexie nervoasa pot avea o inclinatie catre perfectionism. Printre ipotezele psihodinamice legate de persoanele anorexice, se apreciaza ca boala este mai frecventa la asa-zisele „fete bune”, care au fost preocupate toata viata sa-si multumeasca parintii (exigenti, cel mai adesea), pentru ca, dintr-o data, mai ales in adolescenta, sa devina inexplicabil de stangace si negativiste.

Explicatii si traduceri

Dintr-o perspectiva interna, ar fi ca si cum fetita perfecta isi separa corpul de sine, ca si cum nu i-ar mai apartine. O alta incercare de explicatie face referire la faptul ca din punct de vedere psihologic pacientii anorexici sunt incapabili sa se separe de mama lor. Ca dinamica si reprezentare interna, inconstienta, „solutia” gasita de pacienti este de a nu primi nimic de la nimeni. Comportamental se traduce prin refuzul de a primi ceva din exterior (mancare). Tulburarile de alimentatie pot fi tratate cu succes, dar trebuie avut in vedere ca tratamentul presupune un angajament pe termen lung pentru cei mai multi dintre pacienti.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.