Revista care te menține sănătos

Psihologia familiei

Furia necontrolata. Cum ne afecteaza

25 martie 2014
Share

Furia necontrolata este o emotie puternica ce provoaca un sentiment crescut de anxietate, hipertensiune arteriala, dureri de cap, si poate conduce la agresiuni si abuz. Din pacate, daca furia nu este corect manageriata, rezultatele ei pot fi distructive. Pe de alta parte, daca invatam cum sa manageriem acest sentiment, cum  sa facem fata situatiilor, furia va poate ajuta sa apelati la anumite schimbari de ordin pozitiv.

Furia necontrolata declanseaza raspunsul organismului numit “fight or flight” (lupta sau ia-ti zborul). Alte emotii care pot declansa acest raspuns includ teama, nerabdarea etc.

Glandele suprarenale inunda corpul cu hormoni de stres cum ar fi cortizolul. Creierul redirectioneaza sangele catre muschi pentru a-i pregati in cazul unui eventual efort fizic. Ritmul cardiac, tensiunea arteriala cresc, temperatura corpului creste si ea si pielea incepe sa transpire. Mintea devine ascutita si concentrata.

Afectiuni cauzate de furia necontrolata

Furia necontrolata produce stres si schimbari metabolice care pot dauna mai multor sisteme ale organismului uman. Cateva dintre problemele pe termen scurt, dar si pe termen lung legate de furie ar putea fi:

-Durerea de cap;

-Probleme disgestive precum durerile de stomac;

-Insomnie;

-Depresie;

-Probleme ale pielii cum ar fi eczemele;

-Atac de cord;

-Hipertensiune arteriala;

-Accident vascular cerebral.

Furia necontrolata poate fi usor depistata atunci cand o persoana pur si simplu explodeaza intr-o criza. O astfel de persoana are tendinta de a se izola de familie si prieteni. In general, in cazul unor astfel de persoane exista o stima de sine scazuta, insa intervine si partea in care furia necontrolata este utilizata ca o modalitate de a-i manipula pe altii si de a ne face sa ne simtim mai puternici.

Furia necontrolata. Cum ne afecteaza SECUNDARAManagementul furiei necontrolate

Pentru a putea controla accesele de furie, desi poate parea imposibil, indicat ar fi sa tineti un jurnal al acestor crize pentru a intelege cand si cum va enervati. Trebuie sa luati in considerare invatarea tehnicilor de rezolvare a conflictelor, sa aflati mai multe despre tehnicile de relaxare precum meditatia sau yoga, sa faceti sport in mod regulat si sa luati in calcul consilierea unui psiholog/psihiatru care va decide daca este nevoie si de tratament medicamentos pe mai departe. Persoanele stresate sunt cele care prezinta cel mai des astfel de episoade de furie necontrolata. Mai multe studii realizate la nivel global au aratat ca miscarea fizica reduce nivelul de stres. Asta deoarece in timpul sportului se produce in creier endorfina.

Cum sa faceti fata furiei necontrolate

In momentul in care simtiti ca va iesiti din minti, ca scapati situatia de sub control, indepartati-va temporar de ispita. Recunoasterea si acceptarea emotiei (furiei) este o parte normala a vietii. Incercati sa identificati motivele exacte care va fac sa va simtiti furiosi. Odata ce ati identificat problema, luati in considerare diferite strategii pentru a remedia situatia. 

 

Ruxandra Raica

 

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.