Revista care te menține sănătos

Psihologie

Hiperfagia si bulimia, doua afectiuni cu un punct comun: foamea

15 mai 2024
Share

Tulburarile alimentare sunt destul de frecvent intalnite, bulimia si hiperfagia sau sindromul „binge-eating” fiind ades confundate.

Hiperfagia nu trebuie confundata cu bulimia, ea constand intr-o adictie pentru mancare care se castiga in copilarie, iar bulimia debuteaza de obicei in adolescenta si are cauze mai profunde.

Sufar de hiperfagie? Sau de bulimie?
Hiperfagia se mai numeste bulimie fara compensatie, deci este diferita de bulimie. In primul rand, ceea ce o deosebeste de bulimie este chiar debutul care are loc in copilarie, pe cand in bulimie debutul este de obicei in adolescenta.
Hiperfagia este atunci cand o persoana mananca mult mai mult decat are nevoie in mod normal. Mananca foarte mult si toata ziua, avand nevoie tot timpul sa rontaie ceva.

Tipuri de hiperfagie
Exista mai multe tipuri de hiperfagie: cea care se manifesta intre mesele principale si cea care se manifesta chiar in timpul meselor.
In timpul meselor problema este legata de faptul ca persoana respectiva mananca prea mult si nu se mai poate opri din mancat. Acest fapt este legat de fapt de o problema de perceptie:
fie o foame excesiva; fie este o problema de satietate: persoana nu simte ca se satura.
Foamea dintre mesele principale
Hiperfagia care se manifesta intre mesele principale poate fi de mai multe feluri:
„Binge-eating” – atunci cand mancati intr-o perioada scurta de timp o cantitate mare de alimente. Avem de-a face de fapt cu nevoia de a fi plin mereu pentru a avea senzatia de satietate. Se mai numeste bulimie fara compensatie, adica bulimie neinsotita de voma. Rontaitul intempestiv – cand nu va puteti stapani sa nu mancati cate ceva intre mese si aveti tot timpul la indemana ceva sa va satisfaca aceasta nevoie. Hiperfagia nocturna sau sindromul „night-eating” – persoana se trezeste noaptea pentru „a goli frigiderul” si apoi se culca din nou.

Consecinte nefaste
Aceste probleme de comportament alimentar pot avea, in mod evident, consecinte nefaste asupra sanatatii. Principala problema este castigarea de kilograme in plus si bolile care deriva din supraponderalitate si obezitate (hipertensiune arteriala, diabet zaharat, dislipidemii etc.). Au fost regasite probleme de hiperfagie in 50% dintre cazurile de obezitate.

Depresia si tulburarile alimentare
O alta diferenta majora intre hiperfagie si bulimie este legatura lor de cauzalitate cu depresia. Astfel, hiperfagia este strans legata de perioade de depresie, anxietate, subiectul dezvoltand comportamente alimentare compulsive repetate. Din aceasta cauza, chiar si tratamentul hiperfagiei se face prin rezolvarea cauzei de origine a problemei (depresie, trauma psihica). Intre bulimie si depresie insa, nu exista niciun fel de legatura. Bulimia poate incepe sa se manifeste de la 13 ani, deci nici vorba de depresie la aceasta varsta. Ceea ce poate exista este intr-adevar un episod sau mai multe episoade depresive pe parcusrul bulimiei. Dar nu este cauza favorizanta a bulimiei.

Bulimia
Bulimia este, asa cum am mai spus, complet diferita de hiperfagie. De obicei, incepe printr-o restrictie din ce in ce mai importanta si din ce in ce mai puternica, adica un episod anorexic. Acest episod anorexic va fi urmat de o perioada de ingestie alimentara necontrolata. Bulimicii pierd complet senzatia de satietate si foame. Astfel, ei pot ingera cantitati enorme de mancare dupa care isi provoaca voma. Aceste accese bulimice adesea sunt ascunse celor din jur si foarte ritualizate, fiind urmate de o senzatie de culpabilizare si rusine, bulimicii avand o furie indreptata impotriva lor insisi.

Care sunt persoanele cu risc de a dezvolta bulime?
Nu exista un profil al persoanelor predispuse la bulimie. In orice caz, se observa o schimbare a comportamentului, cu pierderea increderii in sine, izolare, evitarea contactelor sociale. In ceea ce priveste varsta, aceasta patologie debuteaza de obicei in adolescenta si in general este precedata de o perioada de anorexie. Dar exista si cazuri cand se intra direct in bulimie. Anumite persoane pot sa isi instaleze un fel de ritual si sa ramana bulimici ani de-a randul.

Conduita terapeutica
Pentru a trata bulimia este foarte important sa tratam cauza. Trebuie sa incercati inca de la debutul ei, adica de la aparitia primelor tulburari, si anume tratarea anorexiei. Daca anorexicul incepe sa manance normal, este vulnerabil de a dezvolta bulimie, prin urmare mare atentie!
Foarte eficace sunt terapiile comportamentale, dar si hipnoza. Psihanaliza este importanta pentru ca permite tratarea problemei de personalitate si tulburarilor de schema corporala ale adolescentului.

Sfaturi pentru a evita supraalimentarea
Chiar daca nu suferiti intr-adevar de hiperfagie, dar aveti tendinta de a manca mai mult decat este necesar si astfel sa castigati in greutate mai mult sau mai putin insidios:
Incearcati sa consumati alimente care contin putine calorii, cum ar fi: fructe si legume (aduc putine calorii si satura). Biscuitii, fast-food-ul si mancarurile cu sosuri aduc multe calorii si nu satura decat in cantitati mai mari. Mancati incet – daca mancati repede, impulsul nervos nu are timp sa ajunga la centrul foamei din hipotalamus si sa dea astfel senzatia de satietate. Mestcati foarte bine – este foarte important sa acordati timpul necesar corpului sa simta senzatia de satietate. Mestecatul mai indelungat ajuta si la formarea bolului alimentar, care, odata ajuns in stomac, va fi digerat mult mai bine.
Dr. Laura Bara

#tags   \  
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.