Revista care te menține sănătos

Știri

Test de sange care detecteaza cancerul in lipsa simptomelor

31 mai 2017
Share
Test de sange care detecteaza cancerul in lipsa simptomelor

Un simplu test de sange ar putea detecta cu precizie orice tip de cancer. Oamenii de stiinta spun ca acesta este primul indicator nou de cancer, identificat in mod clar in ultimele trei decenii, cu potentialul de a identifica sute de tipuri de cancer.

Un numar crescut de trombocite (celule ale sangelui care ajuta la formarea cheagurilor) au fost legate de cresterea riscului de aparitie a tuturor formelor de cancer. De aceea, oamenii de stiinta incurajeaza medicii sa ia in considerare trombocitoza – conditie in care se produc prea multe trombocite in organism – ca metoda de detectare a pacientilor care inca nu prezinta simptome.

Trombocitoza afecteaza aproximativ 2% dintre persoanele peste 40 de ani, fiind asociata cancerului si inainte. Noutatea acestui studiu consta in stabilirea unei legaturi intre trombocitoza si cancere din toate zonele corpului, fara legatura cu varsta sau sexul pacientului.

Cancerul pulmonar si colorectal, cel mai des detectate

Cercetatorii au analizat 31.261 de inregistrari ale pacientilor din Marea Britanie cu un numar mare de trombocite (trombocitoza) si 7.969 de inregistrari ale pacientilor cu numar de trombocite normal. Ei au descoperit ca 11,6% dintre barbatii cu trombocitoza au fost diagnosticati cu cancer in decurs de un an, comparativ cu 4,1% dintre cei fara trombocitoza. Pentru femei, cancerul s-a dezvoltat la 6,2% dintre persoanele cu trombocitoza, comparativ cu 2,2% fara.

Daca in decurs de sase luni a fost inregistrata o noua crestere a trombocitelor, riscul de cancer a fost, la randul sau, si mai mare, respectiv de 18,1% la barbati si 10,1% la femei. Prin comparatie, un nodul la san se dovedeste canceros in aproximativ 8,5% dintre cazuri pentru femeile cu varste cuprinse intre 50 si 59 de ani.

Cancerul pulmonar si cancerul colorectal au fost tipurile de cancer cel mai frecvent legate de trombocitoza. Mai mult, o treime dintre persoanele cu cancer pulmonar sau colorectal nu au prezentat alte simptome ale bolii in afara de trombocitoza.

 

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.