Revista care te menține sănătos

Știri

Adolescentii pot manca oua fara grija colesterolului

19 august 2013
Share

Un nou studiu, condus de cercetatorii de la Universitatea din Granada, a analizat asocierea dintre consumul de oua in adolescenta si factorii de risc majori pentru bolile cardiovasculare, cum ar fi obezitatea, rezistenta la insulina sau tensiunea arteriala. „In mod traditional, profesionistii din domeniul sanatatii sustin ca ouale au un nivel crescut de colesterol, astfel incat in ultimele decenii a existat tendinta de a limita consumul acestor produse din motive ce tin de sanatate”, a declarat specialistul Alberto Maldonado Soriano.

Cu toate acestea, cercetarile efectuate recent arata ca nivelul marit al colesterolului plasmatic pare a fi influentat mai mult de aportul de grasimi saturate din carnea rosie, produsele de panificatie si asa mai departe. In plus, studiul mai arata ca, cel putin in randul adolescentilor, colesterolul din oua nu reprezinta un pericol. „Descoperirile publicate recent in revista Nutrition sugereaza ca un aport de pana la sapte oua pe saptamana este asociat cu un risc crescut de a dezvolta boli cardiovasculare”, a mai spus Soriano. Drept urmare, autorii studiului sugereaza revizuirea recomandarilor cu privire la consumul de oua. „Ouale sunt ieftine si bogate in proteine de calitate, minerale, acid folic si vitaminele B. Prin urmare, ele pot oferi mai multe substante nutritive care sunt necesare pentru dezvoltarea optima in adolescenta”, a incheiat cercetatorul.

 

Un mit daramat

In 1973, American Heart Association a recomandat limitarea aportului de oua la maximum trei bucati pe saptamana, o idee care a fost acceptata ani buni de oficialii din domeniul sanatatii. Astea, cu toate ca cele mai multe dintre alimentele bogate in colesterol mustesc si de grasimi saturate. Ouale contin aproximativ 200 miligrame de colesterol, dar au mai multe grasimi nesaturate decat saturate si ofera doar 70 de calorii.

Cristina Ionescu

Sursa: Salud.es

#tags   \   , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.