Revista care te menține sănătos

Știri

Hepatita B ar putea fi diagnosticata in 10 minute

30 octombrie 2015
Share

Oamenii de stiinta americani au dezoltat un test pe suport de hartie care poate analiza ADN-ul si care poate descoperi, rapid si ieftin, diagnosticul unor afectiuni precum hepatita B si infertilitatea masculina. Studiul a fost publicat in jurnalul Societatii Americane de Chimie (Journal of the American Chemical Society).

Analiza ADN-ului este un instrument valoros in multe ramuri ale stiintei, inclusiv in medicina si genetica. Dar efectuarea acestor analize necesita un echipament de laborator scump, ceea ce face ca, din lipsa resurselor, aplicabilitatea sa sa fie restransa.

Costuri minime, precizie maxima

Progresele facute in domeniul nanomateriei ar putea face posibila analizarea materialului genetic la costuri mici. In acest scop, autorii studiului au incercat sa vada daca un dispozitiv pe suport de hartie cu nanoparticule poate testa ADN-ul fara a utiliza tehnologie performanta.

Cercetatorii au reusit sa faca un test de diagnosticare pe suport de hartie care costa mai putin de 1 dolar. Dupa doar 10 minute, dispozitivul ar putea detecta virusul hepatitei B in serul sanguin. Performanta este cu atat mai uimitoare cu cat detecteaza virusul la un nivel suficient de scazut pentru a semnaliza o infectie acuta in stadiu incipient. De asemenea, testul ar putea determina integritatea ADN-ului din sperma, cu precizia metodelor clinice.

Elena Coroianu

Sursa: Journal of the American Chemical Society

#tags   \   ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.