Revista care te mentine sanatos

Stiri

Este sigur: stresul ne scurteaza viata

14 august 2012
Share

Stresul si anxietatea fobica pot determina leziuni la nivel celular, producand imbatranirea rapida. Un studiu efectuat pe 5.000 de femei cu varste cuprinse intre 42 si 69 de ani arata ca nivelul ridicat de anxietate fobica este asociat cu o reducere semnificativa a lungimii telomerelor (capete ale cromozomilor care protejeaza materialul nostru genetic, considerate markeri ai imbatranirii biologice sau celulare).

 

Telomerele scurtate sunt asociate cu un risc crescut de aparitie a cancerului, a bolilor de inima, dementei si cu o crestere a mortalitatii. Cercetatorii au comparat, in paralel, femei care aveau, cronologic, aceeasi varsta, iar diferenta dintre lungimea telomerelor la femeile care sufereau de fobii si stres si restul femeilor corespundea unei diferente de varsta de circa 6 ani, ca si cum cele ce sufereau de fobii ar fi fost cu 6 ani mai in varsta decat cele care nu aveau anxietate fobica.

 

Cristina Ionescu

Sursa: Daily Mail

Nota pentru articolul «Este sigur: stresul ne scurteaza viata»:3.00/ 5 (2 voturi)

Lasa un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi publicata. Campurile marcate sunt obligatorii *Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Mentine-te
sanatos
in fiecare luna

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Politica de confidentialitate