Revista care te menține sănătos

Știri

Un profesor român a contribuit la câştigarea premiului Nobel pentru Medicină 2019

Alin Claudiu Popescu; foto: researchgate.net
6 noiembrie 2019
Share
Un profesor român a contribuit la câştigarea premiului Nobel pentru Medicină 2019

Realizare remarcabilă pentru un român, după ce o lucrare ştiinţifică la care a contribuit a fost trecută pe lista publicaţiilor-cheie din care s-au inspirat cei trei câştigători ai Premiului Nobel pentru Fiziologie sau Medicină din acest an.

Mircea Ivan este profesor asociat în cadrul Departamentului de Medicină, Universitatea de Medicină Indiana, Indianapolis (SUA). Acesta a intrat la UMF „Carol Davila” Bucureşti, în 1986 cu a doua medie, în condiţiile în care au fost 3.500 de candidaţi. Şi-a dat doctoratul la Universitatea din Cardiff, Marea Britanie, iar cursurile postdoctorale au fost la Dana-Farber Cancer Institute şi Harvard Medical School (SUA).

Mircea Ivan a lucrat şi la Dana-Farber Cancer Institute

Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină a fost acordat lui Gregg L. Semenza, William G. Kaelin Jr. şi Sir Peter J. Ratcliffe pentru descoperirile despre cum se adaptează şi simt celulele disponibilitatea oxigenului. La publicaţiile-cheie care au contribuit decisiv la descoperire se află şi cea în care profesorul român este coautor: „Ivan, M., Kondo, K., Yang, H., Kim, W., Valiando, J., Ohh, M., Salic, A., Asara, J.M., Lane, W.S. & Kaelin Jr., W.G. (2001) HIFa targeted for VHL-mediated destruction by proline hydroxylation: Implications for O2 sensing. Science, 292, 464-468”.

Mircea Ivan este absolvent al UMF „Carol Davila” Bucureşti, promoţia 1993, şi a lucrat în perioada sa postdoctorală cu prof. W. Kaelin, unul dintre laureaţi, la Dana-Farber Cancer Institute. Conform Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, „rezultatele acestor cercetări, publicate în publicaţia Science în 2001, au arătat pentru prima dată că senzorii oxigenului sunt nişte enzime care hidroxilează proteina HIF (Hypoxia-Inducible Factor) la nivelul unor proline specifice conservate de-a lungul evoluţiei”.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.