Revista care te menține sănătos

Știri

Optimismul si energia se obtin printr-un consum zilnic de fructe si legume

22 ianuarie 2013
Share

Persoanele care obisnuiesc sa manance multe legume si fructe sunt mai optimiste si mai energice, datorita nivelurilor crescute de carotenoizi care ajung in organism, sustin specialistii din cadrul Universitatii Harvard.

Carotenoizii sunt o clasa de antioxidanti care protejeaza celulele de radicalii liberi, acestia ducand la imbatranire prematura, cancer si boli degenerative.

De fapt, carotenoizii sunt pigmentii care dau culoare fructelor si legumelor cu frunze verzi, iar cel mai cunoscut carotenoid este beta-carotenul, care se gaseste din belsug in morcovi, dovleci, caise, mango, broccoli, spanac etc.

Potrivit unui studiu realizat pe 1.000 de personae de ambele sexe, cu varste cuprinse intre 25 si 74 de ani, s-a descoperit ca cele care mananca doua sau mai putine portii de legume sau fructe pe zi sunt cu 13% mai pesimiste si lipsite de energie, in comparatie cu persoanele care mananca cel  putin trei portii din aceste alimente pe zi.

Voluntarii au completat un chestionar care privea stilul lor de viata, li s-au luat probe de sange si li s-a masurat tuturor nivelul de optimism. Acesta este primul studiu de natura sa dezvaluie legatura benefica dintre consumul de carotenoizi si efectul acestora asupra echilibrului emotional. O posibila explicatie poate consta in faptul ca aceasta clasa de antioxidanti are un potential efect destresant. Cercetarea a fost facuta publica in jurnalul Psychosomatic Medicine.

Paula Rotaru

Sursa: www.topnews.in

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.