Revista care te menține sănătos

Știri

Exercitiul fizic scade hipertensiunea arteriala pe timpul noptii

10 octombrie 2013
Share

Oamenii de stiinta de la „Centrul de Sanatate” din Salamanca (Spania) au analizat relatia dintre stilul de viata (in principal dieta si exercitiul fizic) si imbatranirea arteriala. Acestia au realizat un studiu pe 1.345 de pacienti din Salamanca, Valladolid, Barcelona, Cuenca, Bilbao si Zaragoza, cu varste cuprinse intre 20 si 80 de ani, fara boli cardiovasculare anterioare.

In cadrul studiului, publicat in Jurnalul American de Hipertensiune, acestia au observat ca relatia dintre activitatea fizica si tensiunea arteriala nu este intotdeauna la fel in timpul zilei si in timpul serii. Activitatea fizica a fost masurata in doua moduri. Pe de o parte, pacientii au fost intrebati cat de mult exercitiu au facut saptamana precedenta, cu ajutorul unui chestionar structurat si validat, iar a doua forma a fost mult mai empirica: pacientii au fost rugati sa poarte la centura, timp de o saptamana, un aparat care masoara activitatea fizica pe care o face fiecare. Rezultatul? Modelul circadian tinde sa scada mai mult la subiectii care fac mai multe exercitii fizice, in special activitati de intensitate moderata, arata cercetatorii.

Cristina Ionescu

Sursa: Salud.es

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.