Revista care te mentine sanatos

Stiri

Cum scapam de simptomele sindromului decalajului orar

20 aprilie 2017
Share

Un nou studiu sugereaza ca un grup de celule ale retinei ar putea reprezenta cheia impotriva simptomelor jet lagului (sindromul decalajului de fus orar). Organismul uman se adapteaza in mod natural la ritmul somn-veghe (ciclul noapte-zi) datorita ceasului biologic. Cu toate acestea, atunci cand unele schimbari il perturba (precum diferenta de fus orar), ne putem confrunta cu stari de somnolenta, confuzie, depresie etc.

Vasopresina, hormonul secretat de hipotalamus

Ceasul biologic este, de fapt, un grup de neuroni care formeaza nucleul suprachiasmatic situat in hipotalamus. Acesta este influentat de semnalele de mediu, inclusiv informatiile cu privire la lumina naturala si artificiala, primite de catre retina, care sunt transmise prin intermediul fibrelor nervoase. Studiul condus de catre Mike Ludwig, profesor de neuropsihologie in cadrul Universitatii din Edinburgh, demonstreaza ca retina contine celule care exprima vasopresina, aceasta comunicand exclusiv cu nucelul suprachiasmatic. Vasopresina este un element important in ceea ce priveste resetarea ceasului intern. Studiul a implicat testari pe sobolanii de laborator, pentru a se putea observa efectele distrugerii si activarii selective a celulelor care produc vasopresina. Rezultatele ar putea contribui la dezvoltarea unui medicament care sa reduca simptomele de jet lag.

Ruxandra Dumitrescu

Sursa: Independent.co.uk

Nota pentru articolul «Cum scapam de simptomele sindromului decalajului orar»:3.67/ 5 (3 voturi)

Lasa un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi publicata. Campurile marcate sunt obligatorii *Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Mentine-te
sanatos
in fiecare luna

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Politica de confidentialitate