Revista care te menține sănătos

Știri

Testul de sange care ar putea inlocui amniocenteza

15 ianuarie 2013
Share

O companie de cercetare in domeniul sanatatii din California spera ca, in curand, amniocenteza, metoda invaziva de diagnostic fetal, sa poata fi inlocuita cu un simplu test de sange care poate identifica anomaliie congenitale. Anual se efectueaza circa 200.000 de amniocenteze, potrivit specialistilor din cadrul Clinicii Mayo din Statele Unite.

Majoritatea sunt realizate in primul trimestru de sarcina pentru a verifica existenta unor modificari genetice grave, precum este sindromul Down.

Desi amniocenteza este o metoda sigura, care ofera informatii precise, presupune introducerea unui ac prin abdomen si extragerea unei cantitati mici de lichid amniotic, actiuni invazive care se pot concretiza in avorturi spontane (1 la 400 de cazuri).

Testul de sange a fost facut pe 11 femei insarcinate care prezentau anomalii cromozomiale fetale. Acest test se bazeaza pe o tehnica de secventiere genetica ce permite medicilor sa scaneze cu rapiditate anumite regiuni ale genomului unei persoane si sa le compare cu un genom de referinta. Desi a fost testat pe un esantion relativ mic de paciente, rezultatele au avut o precizie de 99% in ceea ce priveste modificarile genetice. Cercetatorii spera sa extinda aria de depistare a anomaliilor cromozomiale cu acest test de sange in cel mult un an si sa puna in vanzare, la dispozitia tuturor viitoarelor mamici, aceasta metoda sigura si fara riscuri.

Paula Rotaru

Sursa: http://healthland.time.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.