Revista care te mentine sanatos

Stiri

Deficienta de vitamina D, factor de risc pentru bolile pulmonare

27 iunie 2018
Share
res_principala

Un nivel scazut de vitamina D poate fi asociat cu un risc crescut de boala pulmonara interstitiala, afectiune care provoaca inflamatii pulmonare si cicatrizari ale tesutului pulmonar. Concluzia apartine cercetatorilor americani. Potrivit statisticilor, anual sunt diagnosticate aproximativ 200.000 de cazuri de boala pulmonara interstitiala (BPI) in SUA.

Majoritatea sunt cauzate de toxine din mediul inconjurator, cum ar fi azbestul sau praful de carbune. Dar BPI poate fi cauzata de tulburari autoimune, infectii sau de anumite medicamente (ca efect secundar). De asemenea, exista si cazuri in care cauza este necunoscuta.

Mister elucidat

Este posibil ca aceasta cauza necunoscuta sa fi fost clarificata de cercetatorii Universitatii Johns Hopkins din Baltimore. Ei au revizuit datele medicale a 6.000 de adulti, colectate timp de peste 10 ani, si au descoperit ca nivelurile mai scazute ale vitaminei D din sange au fost asociate cu un risc crescut de aparitie a semnelor precoce de boala pulmonara interstitiala. Explicatia – hormonul activat de vitamina D are proprietati antiinflamatoare si ajuta la reglarea sistemului imunitar, ceea ce se intampla in BPI.

Se stia deja ca vitamina D joaca un rol in bolile obstructive ale plamanilor, precum astmul si BPOC-ul, iar acum s-a descoperit ca asocierea exista si pentru aceasta afectiune. In concluzie, studiul sugereaza ca nivelurile adecvate de vitamina D pot fi importante pentru sanatatea pulmonara.

Nota pentru articolul «Deficienta de vitamina D, factor de risc pentru bolile pulmonare»:5.00/ 5 (2 voturi)

Lasa un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi publicata. Campurile marcate sunt obligatorii *Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Mentine-te
sanatos
in fiecare luna

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Politica de confidentialitate