Revista care te menține sănătos

Știri

OMS recomanda vaccinarea antigripala femeilor gravide

28 noiembrie 2012
Share

Cel mai eficient mod de prevenire a gripei sezoniere ramane vaccinarea, masura in cauza avand o rata de protectie intre 70 si 90% in ceea pe priveste aparitia bolii in randul adultilor. De aceea, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda ca femeile insarcinate, copiii sub 5 ani si persoanele peste varsta de 65 de ani sa se vaccineze cat mai repede.

Recomandarea privind gravidele este sustinuta atat de probabilitatea imbolnavirii in randul lor, cat si de necesitatea protejarii antigripale a sugarului care, in primele luni de viata, nu are un sistem imunitar care sa il apere de bolile sezonului rece.

„Vaccinarea este cea mai sigura metoda de preventie atunci cand vorbim despre gripa. In perioada 2009-2010, toate tarile recomandau vaccinarea impotriva gripei pentru persoanele in varsta. Regasim aceeasi recomandare clara in multe tari pentru persoanele cu afectiuni cronice – pulmonare, cardiovasculare, renale. Incepand cu acest an, cel mai important grup tinta pentru vaccinarea antigripala este reprezentat de femeile insarcinate. Urmeaza cei care activeaza in domeniul sanitar, copiii (incepand cu varsta de 6 luni), persoanele in varsta si tinerii care prezinta riscuri crescute”, a declarat in cadrul unei conferinte de presa dr. David Fedson, profesor la Facultatea de Medicina de la Universitatea Virginia, SUA.

Vaccinarea antigripala se recomanda a fi efectuata in fiecare an, de preferat inaintea sezonului gripal, dar este posibila si in timpul acestuia. „In Romnia, doar gravidele aflate la risc sunt, de obicei, vaccinate impotriva gripei, dar este important sa constientizam ca vaccinarea antigripala este indicata tuturor gravidelor, vaccinul asigurandu-le protectie nu doar lor, ci si nou-nascutului”, a declarat si conf. dr. Victoria Arama, medic primar boli infectioase la INBI „Prof. Dr. Matei Bals”.

Potrivit datelor furnizate de OMS, in tarile dezvoltate se estimeaza un numar intre 0.25-0.5 milioane de decese cauzate de epidemiile anuale de gripa.

Cristina Ionescu

#tags   \   , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.