Revista care te menține sănătos

Știri

Screening-ul de rutina pentru cancerul de prostata se poate dovedi inutil

17 ianuarie 2012
Share

Rezultatele unui studiu de amploare realizat in America arata ca examenele medicale periodice sau testele PSA (masoara cantitatea de antigen specific al prostatei din sange) recomandate barbatilor trecuti de varsta mijlocie nu au mare influenta in depistarea precoce a cencerului de prostata.

„Barbatii trebuie sa ia in calcul faptul ca testele screening nu aduc mari beneficii pe viitor si pot exista, de asemenea, dezavantaje ale acestei proceduri”, a declarat co-autorul studiului Philip Prorek, cercetator la Institutul National pentru Cancer din Bethesta, Maryland.

Concluzia cercetatorilor vine in urma datelor obtinute pe un esantion de 70.000 de persoane de sex masculin, cu varsta peste 30 de ani. Pe parcursul a zece ani, acestia au fost repartizati aleatoriu intr-un program de screening anual care consta fie in teste PSA, fie in tuseu rectal digital ori asistenta medicala obisnuita. In final, diferenta dintre cei supusi screening-ului, care s-au imbolnavit de cancer de prostata, nu a fost mare comparativ cu persoanele care nu au fost analizate. De asemenea, numarul deceselor aparute in perioada analizata este echilibrat, doar in cazul barbatilor mai tineri observandu-se o imbunatatire a sperantei de viata in urma examenelor medicale periodice.

„Nu exista, din pacate, in momentul de fata, un raspuns clar in ce priveste efectele pe care le are screening-ul. Tocmai de aceea, este important ca medcii si pacientii sa discute in prealabil despre avantajele si potentialele dezavantaje ale acestor teste”, a spus Dr. Philipp Dahm, medic urolog in cadrul Universitatii Gainsville din Florida.

Paula Rotaru

Sursa: www.reuters.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.