Revista care te menține sănătos

Știri

Atentie, fumatori! Viciul va poate costa memoria

24 februarie 2011
Share

Inca o veste proasta pentru fumatorii inraiti. Conform unui studiu realizat de Universitatea Perth din Australia, s-a ajuns la concluzia ca fumatul poate duce la o rata alarmanta de pierdere a memoriei.

Cei mai afectati, in proportie de 50%, se pare ca sunt persoanele de varsta a treia care fumeaza mai mult de 5 tigari pe zi. In schimb, vestea buna este ca renuntarea la fumat poate stopa acest proces de pierdere a memoriei, chiar si in cazul persoanelor care fumeaza de 50 de ani.

Cercetatorii au fost uimiti de faptul ca o perioada de 18 luni fara tigari a fost suficienta pentru ca acest proces de pierdere neuronala sa fie stopat, chiar imbunatatit.

Studiul a constat in monitorizarea a 330 de persoane peste 68 de ani, care au fumat mai mult de 5 tigari pe zi in ultimele 12 luni.

Oamenii de stiinta s-au axat pe studiul materiei cenusii, zona in care exista un numar foarte mare de celule, in mare parte celule nervoase. Aceasta zona, denumita cortex cerebral, este ceea ce ne face umani. Limita superioara a cortexului detine functii deosebit de importante, cum ar fi memoria, capacitatea de vorbire, creativitatea, motivatia, integrarea perceptiei in experienta cognitiva si multe altele. O scadere a densitatii materiei cenusii poate fi interpretata ca o dovada indirecta a pierderilor neuronale. Desi cercetatorii nu au o viziune clara a efectelor fumatului asupra pierderilor celulelor nervoase, sunt convinsi ca aceasta cascada de evenimente care se petrec la nivelul celulelor nervoase pot duce la dezvoltarea bolii Alzheimer.

Text: Paula Rotaru

Sursa: pulsetoday.co.uk

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.