Revista care te menține sănătos

Știri

Statinele reduc cu 28% riscul de deces din cauza bolilor coronariene

12 septembrie 2017
Share
Statinele reduc cu 28% riscul de deces din cauza bolilor coronariene

O noua descoperire importanta in lumea medicala arata ca statinele au un rol esential in prevenirea deceselor cauzate de afectiunile inimii. Concluzia vine in urma unui studiu desfasurat pe o perioada de 20 de ani, cel mai lung de pana acum pe acest subiect. A fost realizat pe persoane de sex masculin, cu valori ridicate ale LDL-colesterolului (colesterolul „rau”).

Oamenii de stiinta de la Colegiul Imperial din Londra (Anglia) si de la Universitatea din Glasgow (Scotia) spun ca administrarea de statine barbatilor, 40 mg zilnic, a redus rata de mortalitate din cauza bolilor coronariene cu 28% si cu 25% in cazul altor afectiuni cardiovasculare. Cercetarea a fost realizata pe 5.529 de subiecti, cu varste intre 45 si 64 de ani.

Reducerea LDL-colesterolului are efecte majore asupra sanatatii

Rezultatele, spun oamenii de stiinta, sustin ghidurile create pentru tratarea pacientilor cu LDL-colesterol peste valoarea de 190 mg/dl si care inca nu sufera de boli de inima, dar mai arata si ca ar trebui considerata prescrierea de statine mai des decat in mod curent pentru cei care au colesterol peste valoarea de 155 mg/dl.

„Acest studiu este cea mai puternica dovada de pana acum ca statinele reduc riscul de boli cardiovasculare si mortalitatea la barbatii cu un colesterol marit. Cercetarea noastra sustine ideea ca LDL-colesterolul este un factor determinant in aparitia bolilor cardiovasculare si sugereaza ca orice reducere a LDL-colesterolului, cat de mica, ofera beneficii majore pe termen lung. Controlarea LDL-colesterolului inseamna mai putine decese in randul populatiei! ”, a declarat prof. dr. Kausik Ray, coordonator al studiului.

In cazul pacientilor mai tineri, autorii cercetarii contrazic modalitatile de tratament actuale, care se bazeaza pe principiul „urmareste si asteapta”, si asta pentru ca si in situatia celor cu un nivel doar putin crescut de colesterol exista, in timp, un risc mare de aparitie a complicatiilor cardiovasculare.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.