Revista care te menține sănătos

Tiroida

Simptome si solutii ale afectiunilor tiroidei

4 decembrie 2017
Share

Tiroida este o glanda in forma de fluture situata la nivelul gatului, in fata. Ea secreta hormoni ce controleaza viteza metabolismului – sistemul care ajuta corpul sa foloseasca energia. Afectiunile tiroidei pot incetini sau accelera metabolismul prin tulburari ale secretiei de hormoni. Atunci cand valorile acestora cresc sau scad, puteti intampina o varietate de semne si simptome.

Iata care sunt acestea:

  • Pierderea sau acumularea kilogramelor

O schimbare inexplicabila a greutatii corporale este unul dintre cele mai comune semne ale unei afectiuni tiroidiene. Castigul in greutate poate semnala un nivel scazut de hormoni tiroidieni (hipotiroidism), iar opusul este reprezentat de secretia crescuta de hormoni (hipertiroidism).

  • Prezenta unei umflaturi in gat

O umflatura in gat reprezinta un semn vizibil ca ceva ar putea sa fie in neregula cu tiroida. Cateodata, umflatura poate fi data si de cancer de tiroida sau de noduli la acest nivel.

  • Schimbari ale batailor inimii

Hormonii tiroidieni afecteaza aproape fiecare organ din corp si pot influenta ritmul batailor inimii. Persoanele cu hipotiroidism pot observa ca bataile inimii sunt mai incete ca de obicei, iar hipertiroidismul le poate accelera. De asemenea, pot fi un factor al cresterii tensiunii arteriale si sa dea palpitatii.

  • Schimbari ale energiei si dispozitiei

Afectiunile tiroidei pot avea un impact sesizabil asupra nivelului de energie si a dispozitiei. Hipotiroidismul tinde sa faca persoanele afectate obosite si depresive, iar hipertiroidismul poate cauza anxietate, tulburari de somn, insomnii si iritabilitate.

  • Caderea parului

Caderea parului este un alt semn al tulburarilor hormonale tiroidine. Si hipotiroidismul si hipertiroidismul cauzeaza aparitia acestui semn. In cele mai multe cazuri, parul incepe sa creasca la loc atunci cand afectiunea tiroidiana este tratata.

  • Senzatie de prea frig sau prea cald

Afectiunile tiroidei pot inrerupe abilitatea de a regla temperatura corpului. Persoanelor cu hipotiroidism le poate fi mai frig decat de obicei. Hipertiroidismul poate avea efectul opus, cauzand transpiratii excesive si aversiune pentru caldura.

Alte simptome ale hipotiroidismului

  • Piele uscata si unghii fragile;
  • Furnicaturi in maini;
  • Constipatie;
  • Menstruatii neregulate.
  • Slabiciune musculara;
  • Afectiuni oculare;
  • Diaree;
  • Menstruatii neregulate.

Cum tratam hipotiroidismul?

Daca sunteti diagnosticat cu hipotiroidism, medicul va prescrie hormoni tiroidieni sub forma de pastile. Acest lucru duce, de obicei, la ameliorare in cateva saptamani. Tratamentul pe termen lung poate duce la cresterea energiei fizice, scaderea nivelului de colesterol si scadere in greutate. Cele mai multe persoane cu hipotiroidism necesita administrarea de hormoni tiroidieni pentru restul vietii.

Cum tratam hipertiroidismul?

Cel mai comun tratament pentru hipertiroidism este reprezentat de medicamente antitiroidiene, ce scad nivelul hormonilor secretati de tiroida. Afectiunea poate disparea, insa multe persoane necesita tratament pentru o perioada mai mare de timp. Alte medicamente pot fi administrate pentru a normaliza bataile inimii. Alta optiune este reprezentata de iodul radioactiv, ce distruge glanda tiroida pe parcursul a 6-18 saptamani. Odata ce glanda este distrusa sau indepartata chirurgical, cei mai multi pacienti trebuie sa inceapa sa ia hormoni tiroidieni sub forma de pastile.

Chirurgia si afectiunile tiroidiene

Indepartarea glandei tiroide poate duce la hipertiroidism, insa procedura este recomandata doar daca medicamentele nu ofera rezultatele dorite sau pentru nodulii tiroidieni. Odata ce tiroida este indepartata, cei mai multi pacienti necesita hormoni tiroidieni pentru a evita aparitia hipotiroidismului.

 

Dr. Roxana Mateescu

Medic rezident geriatrie si gerontologie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.