Revista care te menține sănătos

Stomatologie

Sigilarea dentara previne aparitia cariilor

12 mai 2011
Share

Sanatatea dentara este prioritara atat in perioada copilariei, responsabilitatea apartinand parintilor, cat si la varsta adulta. Din cauza alimentatiei nesanatoase insa, copiii sunt predispusi la carii de la varste fragede.

Pentru o igiena orala corespunzatoare, copiii trebuie invatati de mici cum sa se spele pe dinti si care este rolul consultului periodic la medicul dentist.

Aproximativ 20% dintre copiii de 2 ani prezinta cel putin o carie. Procentul creste cu varsta, ajungand la 90-95% in cazul copiilor de 6-7 ani.

Frecventa cariilor la copii

Odata cu modificarea obiceiurilor alimentare, a crescut si incidenta cariei. In general, primele carii apar la dintii maxilari (superiori), iar in scurt timp, si la cei mandibulari (inferiori), existand o regula a simetriei leziunilor. Intre 2 si 5 ani apar carii pe fetele ocluzale ale molarilor, fiind favorizate de relief. La copii, caria are evolutie rapida, adesea insotita de afectarea pulpei dentare (nervului), urmata de durere si imposibilitatea folosirii dintelui. Copilul va evita sa manance pe partea afectata.

Ce presupune sigilarea dintilor?

Chiar daca materialele cu care se realizeaza sigilarea se vor uza si toci in timp, este important ca aceasta sa se realizeze pentru a depasi intervalul in care exista risc la carii. Ca metoda, sigilarea presupune umplerea mecanica a santurilor si fosetelor ocluzale cu un material rezistent in cavitatea bucala. Prin aceasta umplere mecanica se usureaza manoperele de curatare.

Materialele compozite opresc evolutia cariilor

Materialele folosite trebuie sa fie fluide si sa adere bine pe suprafetele dentare, sa se intareasca rapid in conditiile oferite de cavitatea bucala, sa nu perturbe ocluzia (felul in care se ating dintii) si sa fie satisfacatoare estetic. Aceste materiale au efect carioprotector prin eliberarea de fluor, astfel ca, in cazul cariilor incipiente acoperite cu material, evolutia acestora este stopata.

Dupa sigilare, este indicat controlul stomatologic din 6 in 6 luni

Dupa ce dintii au fost sigilati, se recomanda controlul periodic, din 6 in 6 luni. Acolo unde este cazul, sigilarea se va repeta (daca materialul nu mai este integru sau a disparut in totalitate). Pe langa aceasta sigilare a dintilor de lapte, copiii trebuie sa foloseasca periute speciale, adaptate grupei de varsta. Acestea se comercializeaza in seturi de cate trei, fiecare avand un model diferit, indicat fiecarui stadiu de crestere dentara.

Care este varsta optima pentru realizarea sigilarilor?

Dintii temporari pot fi sigilati in jurul varstei de 3-4 ani, cand eruptia a fost definitivata, iar copilul poate colabora. Odata cu aparitia dintilor permanenti se incepe sigilarea acestora. La 6-7 ani se pot sigila primii molari permanenti, in intervalul 11-13 ani se vor sigila premolarii si molarii de 12 ani.

Tratamentul dentar se realizeaza treptat

Pentru copilul de 2-3 ani, vizita la dentist este un eveniment stabilit de adulti, el nereusind sa inteleaga de ce se afla in cabinet. La aceasta varsta frageda, copilul se sperie usor, se concentreaza greu si oboseste repede. La 4-5 ani apare perioada lui „nu vreau”, caracterizata prin frustrare, agitatie. Intre 6 si 9 ani copilul are mandrie, curaj si poate analiza logic necesitatea tratamentului. Aceasta metoda terapeutica trebuie realizata treptat. Copilul va fi adus la cabinet pentru o vizita, ca si cum ar merge la un prieten, nu la medic, dar inainte sa apara durerea. Pe masura ce creste, el intelege si accepta necesitatea tratamentului stomatologic.

Dr. Monica Burlacu,

Medic dentist generalist,

Clinica stomatologica Royal Dental,

Telefon: 0725 008 800

www.royaldental.ro

Royal_Dental_-_final_2

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.