Revista care te menține sănătos

Stomatologie

Sialadenita acuta: cum o identificam si tratam?

27 mai 2015
Share

Sialadenita reprezinta inflamatia glandelor salivare, cele care produc saliva. Saliva este esentiala pentru functionarea normala si pentru sanatatea cavitatii bucale. Afectiunile glandelor salivare pot duce la caderea dintilor si afectiuni gingivale.

Sialadenita este, de cele mai multe ori, de cauza bacteriana sau virala, insa poate sa apara si dupa o trauma, radiatii sau reactii alergice.

Sialadenita acuta implica in special glandele parotide. Exista mai multi factori ce pot duce la aparitia sialadenitei acute. Unii dintre ei includ cantitatea scazuta de saliva si igiena orala precara. Cantitatea mica de saliva poate fi din cauza deshidratarii si poate fi asociata cu anumite interventii chirurgicale sau cu unele medicamente. Sialadenita acuta reprezinta, de asemenea, si exacerbarea unei sialadenite cronice. 

Care sunt simptomele?

Persoanele care sufera de sialadenita acuta prezinta in special durere in zona afectata. Glanda inflamata este umflata si poate duce la umflarea tesuturilor adiacente. Pielea de la acest nivel poate fi rosie si sensibila la atingere. In cazurile severe, umflatura se poate extinde de la zona afectata spre obraji, zona din jurul ochilor si al gatului. Alte simptome ale sialadenitei acute includ:

  • Dificultate in a deschide gura;
  • Febra;
  • Umflarea ganglionilor din regiunea gatului;
  • Disconfort general.

Care sunt cauzele de sialadenita acuta?

sialadenita-acuta-2Este estimat ca stafilococii, in special Streptococcus pyogenes si Staphylococcus aureus, sunt cel mai frecventi implicati in aparitia sialadenitei acute bacteriene. Infectia este amplificata daca este asociata cu deshidratare, radioterapie pentru cancere orale, anormalitati sau obstructii ale glandelor sau ductelor, sindromul Sjögren, sau cu un sistem imun slabit. In plus, inflamatia glandelor salivare poate fi asociata cu alte infectii virale, precum infectiile cu virus herpetic sau HIV. In cazul in care inflamatia se repeta deseori, sialadenita acuta se poate transforma in sialadenita cronica.

Diagnostic si tratament

Diagnosticul poate fi confirmat de stomatolog, pe baza unui istoric personal medical si familial, precum si a unui examen fizic al cavitatii bucale si al zonelor din jur. Saliva si sangele pot fi usor testate pentru a determina prezenta unei bacterii. Infectia virala responsabila de aparitia sialadenitei acute poate fi confirmata pe baza caracteristicilor clinice ale infectiei.

Este esential sa fie excluse si alte cauze ce pot afecta glandele salivare, precum unele tumori. Acest lucru poate fi efectuat cu ajutorul unei tomografii computerizate a regiunii afectate. Odata ce diagnosticul si cauza sialadenitei acute sunt identificate, se va prescrie un tratament indicat fiecarui caz in parte. Infectiile bacteriene sunt tratate cu antibiotice si cu mentinerea igienei orale adecvate. Tratamentul pentru sialadenita acuta de origine virala este numai simptomatic. In unele cazuri, durerea asociata cu sialadenita acuta se poate reduce dupa aplicarea unor compresii calde.

Orice umflatura poate fi drenata chirurgical si necesita terapie de tip suportiv, precum un aport suficient de lichide, analgezice (medicamente pentru durere) si igiena orala impecabila. Infectiile severe, precum si complicatiile acestora, precum abcesele, necesita internare si tratament intraspitalicesc. Odata ce forma acuta este rezolvata, trebuie identificati factorii declansatori, ce necesita corectie.

Dr. Roxana Mateescu

Medic rezident geriatrie si gerontologie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.